joi, 28 martie, 2024

Manifestatie de amploare in Istanbul impotriva conditiilor de detentie a liderului PKK, Abdullah Ocalan

Distribuie:

Publicat:

Câteva mii de manifestanţi au protestat duminică la Istanbul la apelul Partidului democratic al popoarelor (HDP, pro-kurd) pentru a-i susţine pe deţinuţii care au declanşat greva foamei în semn de protest împotriva condiţiilor de încarcerare a liderului PKK (Partidul muncitorilor din Kurdistan), Abdullah Ocalan, transmit Reuters, EFE şi AFP, potrivit agerpres.ro.

Potrivit cotidianului Evrensel, 14 persoane au fost arestate la finalul protestelor.

Manifestaţia convocată sub sloganul "Sfârşitul izolării" s-a desfăşurat în cartierul Bakirkoy din partea europeană a Istanbulului, în mijlocul unui amplu dispozitiv de securitate.

Circa 250 de deţinuţi din toată Turcia au intrat în greva foamei în semn de susţinere pentru deputata HDP Leyla Guven, care de peste două luni refuză hrana sperând să obţină ca Abdullah Ocalan să aibă dreptul la întâlniri regulate cu avocaţii săi şi cu membrii familiei. Aceasta a început greva foamei la 8 noiembrie, în închisoare, iar la începutul săptămânii trecute a fost pusă în libertate, fiind în stare gravă şi în aşteptarea procesului.

În 2012, câteva sute de deţinuţi kurzi au ţinut greva foamei timp de 68 de zile, punându-i capăt la apelul lui Ocalan.

"HDP e acelaşi lucru cu PKK. E limpede ca lumina zilei", a declarat duminică la televiziunea publică TRT preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

PKK luptă de câteva decenii contra forţelor armate turce pentru autonomia comunităţii kurde din sud-estul Turciei. Peste 40.000 de persoane au fost ucise în acest conflict. PKK este inclusă de Turcia, Uniunea Europeană şi SUA pe lista organizaţiilor teroriste. În 2014, CEDO a condamnat Turcia pentru verdictul de închisoare pe viaţă, fără posibilitate de eliberare condiţionată, împotriva liderului rebelilor kurzi Abdullah Ocalan, şi pentru izolarea sa considerată 'inumană' în primii ani de detenţie, între 1999 şi 2009.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img