joi, 18 aprilie, 2024

Manifestatii in Irak: 157 de morti, in majoritate la Bagdad, comandanti demisi (oficial)

Distribuie:

Publicat:

Recordul săptămânii de proteste anti-guvernamentale care au zguduit capitala Bagdad şi sudul Irakului de la începutul lunii octombrie este de 157 de morţi, aproape toţi manifestanţi, ucişi în mare majoritate la Bagdad, potrivit unui raport oficial publicat marţi, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

În timp ce ''70% dintre persoanele decedate au fost lovite cu muniţie reală la cap şi la piept'', potrivit raportului, autorităţile au anunţat demiterea mai multor comandanţi militari în şapte dintre cele 18 provincii ale ţării afectate de proteste.

Conform raportului oficial, 149 de civili şi opt membri ai forţelor de securitate au fost ucişi în perioada 1- 6 octombrie la Bagdad şi în provinciile din sudul ţării.

Printre aceşti morţi, 107 civili şi patru membri ai forţelor de securitate au fost identificaţi în capitală, unde ciocnirile s-au concentrat pentru prima dată în emblematica Piaţă Tahrir, înainte de a ajunge în turbulentul bastion şiit Sadr City, însângerat de o noapte de haos.

Mişcarea de protest a denunţat corupţia şi a cerut locuri de muncă, servicii funcţionale şi căderea guvernului.

Autorităţile au ordonat formarea unei ''Înalte comisii de anchetă'' pentru a face lumină asupra acestor evenimente, în timp ce până acum nu au recunoscut ''utilizarea excesivă'' a forţei decât în câteva incidente limitate.

În raportul său, Înalta comisie atribuie unele dintre violenţe forţelor de securitate, dar menţionează şi existenţa unor ''trăgători'' fără a-i identifica.

Autorităţile acuză de la declanşarea mişcării ''trăgători neidentificaţi'', care s-au aflat pe acoperişuri deasupra protestatarilor şi forţelor de ordine.

Înalta Comisie a anunţat, de asemenea, demiterea unor comandanţi ai armatei, ai poliţiei, ai forţelor antiteroriste şi anti-revolte, ai brigăzilor de luptă împotriva criminalităţii, ai serviciilor de informaţii şi din cadrul siguranţei naţionale.

Toţi aceşti comandanţi sunt la post în provincii din Bagdad şi din Diwaniya, Missane, Babilon, Wassit, Najaf şi Zi Qar, la sud de capitală.

Demiterea lor trebuie confirmată de premierul Adel Abdel Mahdi. Acesta rămâne sub presiunea străzii, care cheamă la reluarea protestelor vineri, ziua primei aniversări a preluării funcţiei de către guvern.

Apărătorii drepturilor omului şi irakienii care reuşesc să se exprime pe reţelele de socializare consideră că forţele de ordine sunt responsabile pentru moartea protestatarilor: fie au tras, fie nu au ştiut cum să-i protejeze de tirurile lunetiştilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img