vineri, 19 aprilie, 2024

Marcel Iures va primi Premiul de Excelenta la TIFF 2019

Distribuie:

Publicat:

Celebrul actor Marcel Iures va fi celebrat la cea de-a 18-a editie a Festivalului International de Film Transilvania.

La gala de inchidere din 8 iunie, pe scena Teatrului National din Cluj-Napoca, unde a si debutat in urma cu 40 de ani, actorul Marcel Iures va fi distins cu Premiul de Excelenta – un omagiu adus activitatii sale artistice impresionante, infomeaza organizatorii. 

Cu zeci de roluri interpretate pe scenele din intreaga lume, treiPremii UNITER si aparitii numeroase in productii cinematografice de succes, alaturi de alte nume mari ale filmului, Marcel Iures este astazi unul dintre cei mai cunoscuti actori si unul dintre pionierii fenomenului teatral independent din Romania. Din 1995, el este presedintele Fundatiei Teatrul Act, prima institutie artistica non-guvernamentala autohtona, devenita in 1998 Teatrul Act, primul teatru independent cu sala proprie din Romania postdecembrista.

Marcel Iures a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti I.L. Caragiale, sectia actorie, la clasa profesorului Marin Moraru. Inainte de startul carierei sale artistice, a cochetat cu medicina si psihologia. Era un impatimit al lecturii, lucru care i-a ingreunat existenta in timpul serviciului militar savarsit imediat dupa terminarea liceului, dar care, totodata, i-a stimulat imaginatia si i-a hranit potentialul artistic. A debutat pe scena Teatrului National din Cluj-Napoca, in 1978, iar prima aparitie pe marele ecran a avut loc in acelasi an, in rolul lui Franz Liszt din Vis de ianuarie (r. Nicolae Opritescu). Au urmat nenumarate spectacole la Bulandra (1980-1992), Odeon (1992-1993) si Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti, dar si roluri importante in cinema, in filme precum Sa mori ranit din dragoste de viata (1983, r. Mircea Veroiu), Domnisoara Aurica (1986, r. Serban Marinescu), Balanta (1992, r. Lucian Pintilie) sau Somnul insulei (1993, r. Mircea Veroiu).

Cariera internationala a lui Marcel Iures a inceput dupa turneul din 1994, sustinut in Marea Britanie cu spectacolul „Richard al III-lea”, in regia lui Mihai Maniutiu. A refuzat oferte importante venite de la diferite teatre britanice considerand ca ar fi doar un surogat la ceea ce facea deja in Romania, dar nu si propunerile de roluri in productii hollywoodiene. A jucat alaturi de Brad Pitt, Antonio Banderas si Tom Cuise in Interviu cu un vampir (1994), nominalizat la doua Premii Oscar, iar acelasi Tom Cruise i-a fost coleg de platou si la filmarile pentru Misiune: imposibila (1996). Au urmat apoi roluri majore in The Peacemaker (1997, cu George Clooney si Nicole Kidman) si Hart’s War (2002, cu Bruce Willis si Colin Farrell), iar in 2007 a aparut in megahitul de box-office Piratii din Caraibe: La capatul lumii, nominalizat la doua Premii Oscar. A avut ocazia sa colaboreze si cu marele regizor Francis Ford Coppola, in Youth Without Youth (2007), iar in ultimii 10 ani l-am mai putut vedea si pe micul ecran, in serialele Strike Back (2013), Crossing Lines (2013-2014) si The Game (2014).

In paralel, cariera lui cinematografica romaneasca a continuat cu roluri memorabile in filme precum Faimosul Paparazzo (1998, r. Nicolae Margineanu), Manusi rosii (2009, r. Radu Gabrea), serialul HBO In deriva (2010-2012), Tatal fantoma (2011, r. Lucian Georgescu) si, cel mai recent, Octav (2017, r. Serge Ioan Celebidachi).

In 2019, Marcel Iures intra in galeria marilor actori romani distinsi cu Premiul de excelenta TIFF, sustinut de Mercedes Benz. In onoarea sa, la TIFF 2019 va fi proiectat filmul regretatului Lucian Pintilie, O vara de neuitat, in care Iures interpreteaza rolul Generalului Ipsilanti. Adaptarea nuvelei „Salata” din romanul fluviu Cronica de familie de Petru Dumitriu a fost inclusa in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes in 1994, avand-o ca protagonista pe superba actrita britanica Kristin Scott-Thomas alaturi de nume importante ale filmului romanesc, printre care Olga Tudorache, Razvan Vasilescu, George Constantin si Claudiu Bleont.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img