marți, 19 martie, 2024

Marco Polo, o adevărată inspiraţie pentru toţi exploratorii

Distribuie:

Publicat:

Marco Polo, o adevărată inspiraţie pentru toţi exploratorii. Marco Polo s-a născut în Veneţia în jurul anului 1254. A început cel mai devreme să exploreze noi ţinuturi. Este considerat o inspiraţie pentru toţi exploratorii

Tatăl său, Niccolo şi unchiul Matteo erau comercianţi înstăriţi care făceau comerţ cu Orientul Mijlociu.

Niccolo a fost plecat când s-a născut fiul său şi l-a întâlnit abia la vârsta de 15 ani. Au petrecut doi ani împreună în Veneţia.

S-a îmbarcat împreună cu tatăl şi unchiul lui şi au plecat spre Cathay cu scrisori către Kublai Klan din partea preotului Gregory X

Călătoria a durat mai mult de trei ani.

Marco Polo, o adevărată inspiraţie pentru toţi exploratorii

Au trecut prin Armenia, Persia, Afghanistan, pe lângă munţii Pamir de-a lungul Drumului Mătăsii, prin mijlocul deşertului Gobi şi Taklamaken, până la Cambaluc (Beijing).

Marco Polo şi-a petrecut următorii 17 ani la palatul lui Khan, deţinând mai multe funcţii printre care ambasador şi guvernator al oraşului Yangzhou.

Totodată a condus câteva misiuni pe suprafaţa Chinei, Indiei şi oraşului Burmă, aceste misiuni ieşind la iveală abia anul trecut

În 1292 a escortat o prinţesă mongolă la nunta ei cu un rege persian, dar a trebuit să aştepte căci soţul destinat a murit înainte să sosească ei acolo.

La întoarcere în Veneţia s-a înrolat în armată, iar în 1298 a fost capturat. Cât timp a fost închis, l-a cunoscut pe scriitorul de romane de curte, Rustichello da Pisa, care l-a ajutat să scrie despre călătoriile sale.

Operă a fost mai târziu publicată sub titlul de „Milionul” (Milionul de minciuni), care a devenit în scurt timp una dintre cele mai citite cărţi din Europa Medievală. Cartea a devenit mai târziu cunoscută sub numele de „Călătoriile lui Marco Polo”.

Marco Polo a fost însoţit de tatăl şi de unchiul său. Mai fuseseră în Cathay şi înainte şi deja formaseră o legătură cu marele Khan. Acolo, Marco a învăţat limba mongolă şi diverse obiceiuri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img