vineri, 26 aprilie, 2024

Mare atentie! CNAS are parte de o noua obligatie fata de asigurati

Distribuie:

Publicat:

Vești pentru mii de români! Casele de asigurări de sănătate vor avea o nouă obligație față de asigurați.

Este vorba despre o nouă propunere legislativă care a fost depusă în Parlament și care aduce modificări legii 95/2006.
Așadar, noua propunere prevede ca CNAS să fie obligată să pună la dispoziția asiguraților și la cererea acestora lista cu medicamentele, serviciile și dispozitivele medicale de care au beneficiat în anul precedent.

Termenul în care autoritățile trebuie să dea curs solicitării asiguraților este de maximum 45 de zile iar lista va trebui să conțină în mod obligatoriu pe lângă serviciile medicale pe care le-a primit o persoană asigurată, contravaloarea acestora, furnizorii serviciilor, dar și data în care acestea au fost efectuate.

Lista cu medicamentele, serviciile și dispozitivele medicale de care a beneficiat o persoană în urmă cu un an se va putea accesa și prin intermediul dosarului electronic de sănătate al respectivei persoane, adică online.

În momentul de față, legislația stabilește că asigurații în sistemul de sănătate pot solicita (cel puțin o dată pe an) informații atât despre serviciile de care pot beneficia, cât și despre drepturile și obligațiile pe care le au, dar nu și lista serviciilor medicale decontate în numele lor.

Noua propunere vizează reducerea numărului de decontări fictive, care, potrivit inițiatorilor proiectului, “reprezintă o practică frecventă de fraudare a sistemului medical”. Totodată, aceștia consideră că “fiecare decontare fictivă este un act criminal, deoarece afectează accesul la tratament și pune în pericol viața pacienților cu nevoi reale”, informează dcbusiness.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img