miercuri, 24 aprilie, 2024

MARE ATENTIE la cumparaturile de Craciun !

Distribuie:

Publicat:

De pe masa festiva organizata de Craciun si Revelion nu pot lipsi preparatele din carne de porc, precum sarmalele, piftia, carnatii sau alte produse traditionale. Reprezentantii ANPC si ANSVSA avertizeaza consumatorii in ceea ce priveste aceste produse traditionale pregatite din carne de porc, oua sau branzeturi. Autoritatile sustin faptul ca aceste produse trebuie achizitionate doar din locuri autorizate. Mai mult, nutritionistii spun ca trebuie sa avem grija atunci cand cumparam acest tip de carne deoarece poate contine numerosi paraziti care pot duce la boli grave, precum trichineloza.

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi, iar in aceasta perioada consumul de produse alimentare creste. Fie ca este vorba de carne de porc, de oua sau de branzeturi, toate trebuie cumparate numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. Atat carnea, cat si alte produse de origine animala sau non-animala trebuie supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, astfel incat sa nu constituie un pericol pentru sanatatea publica.

“In cazul in care cetatenii doresc sa achizitioneze produse alimentare care se comercializeaza in cadrul unor targuri organizate in aceasta perioada, sau din piete, trebuie sa fie atenti la cateva aspecte. Trebuie urmarit, in cazul produselor de origine animala ambalate sau neambalate, modul de expunere si comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot sa conduca la identificarea riscurilor pentru sanatatea publica si anume:

    existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele de origine animala;

    integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii;

    etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, conditiile de pastrare, data obtinerii dupa caz, termenul de valabilitate, etc;

    De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor de origine animala, din locuri specializate in acest sens, asigurati-va ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta”, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

ANPC – SFATURI PENTRU CONSUMATORI

    La cumpararea produselor din carne acordati atentie deosebita la aspectul produsului, atat la exterior, cat si in sectiune, daca este posibil;

    Nu achizitionati produsele la care suprafata este mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, consistenta nespecifica sortimentului, cu grasime acumulata sub membrana, aspect de vechi etc. ;

    Urmariti modul de etichetare al produselor din carne, nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene;

    Refuzati produsele din carne pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;

    Refuzati produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;

    La cumpararea produselor alimentare si, implicit a produselor din carne, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;

    Nu cumparati produselor din carne din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibara bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

CARNE DE PORC: Carnea de porc trebuie sa aiba o culoare rosie-trandafirie, iar daca este apasata cu degetul trebuie sa revina la forma initiala, sa nu ramana cu forma degetului impregnata. Mai mult, carnea de porc trebuie sa poarte stampila de control sanitar-veterinar, sa fie tare, elastica, cu fibrele dense, impanata cu grasime. Grasimea trebuie sa fie alba sau roz-alb, moale, iar la frecare sa lase o senzatie de unsuros.

La porcii tineri, carnea este roz-albicioasa si are consistenta moale, iar la porcii batrani culoarea devine rosu-inchis si are consistenta tare.

“Esential este sa se cumpere carne care provine sigur de la animale sacrificate in abatoare, carne care a fost deci verificata inainte de a fi pusa pe piata. Desigur, carnea trebuie sa nu miroase urat, sa fie rosie sau roz, in functie de zona, sa nu fie acoperita de o pelicula lipcioasa si sa fie tonica, daca o apasam, sa revina rapid la normal”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Corina Zugravu, medic nutritionist.

De asemenea, carnea de porc nu trebuie pastrata in pungi de plastic sau hartie, ci in tavite de poliester acoperite cu celofan, la o temperatura de 0-7 grade Celsius. In acest fel, calitatile nutritive ale carnii se vor mentine intacte mai mult timp.

Porcii sunt animale care se hranesc cu absolut orice pot gasi, inclusiv cu fecale, gunoaie si cadavre. Din aceasta cauza, in corpul lor se acumuleaza multe toxine, care nu au timp sa fie eliminate, avand in vedere ca un porc va digera in 4 ore o portie de mancare. In plus, porcii nu au glande sudoripare si nu pot transpira, iar acest lucru blocheaza si mai mult eliminarea toxinelor. In momentul in care noi consumam carne de porc, ingeram automat si toxinele, bacteriile si parazitii. Toate acestea sunt foarte periculoase pentru om si pot duce la boli grave.

Bacteriile pe care le putem contacta de la carnea de porc sunt: salmonella, stafilococul auriu, listeria monocytogenes, Yersinia enteroclitica.

Parazitii care se pot transmite la om prin consumul de carne infestata sunt: tenia (un vierme care sta in intestin si provoaca inflamarea tesuturilor si pierderea poftei de mancare), virusul Menangle (provoaca febra, frisoane, durere de cap, transpiratie), trichinella (vierme care duce la edeme, dureri, febra si o stare generala de rau), hepatita E (infectie virala care se manifesta prin oboseala, ameteala, iar cazurile grave pot duce la fibroza si ciroza).

Riscul de imbolnavire poate, insa, sa scada daca vom gati bine carnea de porc.

“Singurul lucru pe care il poate face consumatorul este sa trateze termic foarte bine produsul inainte de consum (pana cand isi pierde culoarea roz). Sa se evite mezelurile crude de origine incerta si preparatele in sange”, a explicat, pentru RomaniaTV.net, Corina Zugravu.

CARNATI, TOBA, LEBER: In cazul in care doriti sa cumparati carnati, toba sau leberwurst, acestea nu trebuie sa aiba membrana lipicioasa sau usor mazguita. Mai mult, nu trebuie sa cumparati preparate din carne cu membrana crapata, cu goluri in compozitie sau cu acumulari de grasime sau apa sub membrana.

De retinut este si faptul ca toba nu trebuie introdusa in congelator, deoarece se va degrada.

In ciuda faptului ca de pe masa de Craciun nu poate lipsi carnea de porc si preparatele din carne de porc, medicul nutritionist Corina Zugravu atrage atentia asupra faptului ca aceasta carne “este plina de grasime si colesterol”.

“Recomand in general renuntarea la carne si inlocuirea cu alimente de origine vegetala, dar traditia la noi exclude o astfel de alternativa, mai ales in ocazii festive cum este Craciunul”, spune nutritionistul.

CARNE TOCATA: Carnea trebuie tocata in momentul cumpararii, iar daca se cumpara carne tocata ambalata, trebuie sa verifice eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate.

PESTE: Pestele proaspat trebuie sa aiba ochii luciosi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Daca pestele este alterat, branhiile sunt caramizii, solzii se desprind usor si carnea este moale.

BRANZETURI: Comercializarea branzeturilor catre consumatori trebuie sa se faca in ambalaje de unica folosinta (pungi din plastic sau hartie cerata de uz alimentar) si sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru branzeturi.

OUA: Este recomandat ca achizitionarea oualor sa se faca din locuri aflate sub supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, ceea ce inseamna ca provin de la pasari sanatoase, din ferme autorizate si controlate sanitar veterinar.

Si alte produse alimentare care se consuma in mod traditional in aceasta perioada, precum cozonacii, prajiturile, legumele de sezon, se recomanda a fi achizitionate din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

“In luna decembrie este perioada in care facem cele mai multe cumparaturi. Este important ca inainte de a face achizitiile dorite sa fim atenti la produsele alimentare. Unii operatori economici pot “profita” de aceasta perioada pentru a-si vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora. Aspectul, mirosul si culoare specifice alimentelor pot fi un prim indiciu pentru calitatile unui produs alimentar. Refuzati produsele alimentare care prezinta urme de mucegai, care prezinta data durabilitatii minimale depasita sau care prezinta ambalajele deteriorate. Sfatuiesc consumatorii sa se adreseze ANPC cu o reclamatie in cazul in care drepturile lor au fost incalcate. Imi doresc ca noi toti sa avem parte de Sarbatori linistite, fara niciun fel de problema”, a declarat Bogdan Pandelica, presedintele ANPC.

Pentru a sesiza NEREGULI in domeniul sigurantei alimentelor suna la numarul de telefon Call Center ANSVSA: 0800.826.787 (gratuit din orice retea de telefonie).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img