joi, 25 aprilie, 2024

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au căzut de acord în privința serviciilor financiare (presă)

Distribuie:

Publicat:

Premierul britanic Theresa May a încheiat un acord preliminar cu Uniunea Europeană care ar conferi companiilor de servicii financiare din Marea Britanie continuitatea accesului la pieţele UE după Brexit, a relatat joi The Times, transmite Reuters, informează News.ro.

Negociatorii britanici şi europeni au ajuns la un acord preliminar referitor la toate aspectele viitorului parteneriat referitor la serviciile financiare şi schimbul de date, potrivit publicaţiei britanice, care citează surse guvernamentale.

Acordul ar oferi companiilor britanice accesul la pieţele europene atâta timp cât reglementările din sectorul financiar britanic vor rămâne în mare parte conforme cu cele ale UE.

Lira sterlină s-a apreciat în urma informaţiei cu 0,9%, la 1,2881 dolari pe unitate.

Departamentul britanic pentru ieşirea din UE nu a răspuns imediat solicitărilor de informaţii.

Londra este cel mai mare centru financiar internaţional din lume, Cu toate că New York este, în anumite aspecte un centru financiar mai mare, acesta este centrat pe pieţele americane.

Numeroşi bancheri şi politicieni au prognozat după referendumul pentru Brexit din iunie 2016 că ieşirea din Uniunea Europeană va provoca un exod în masă al locurilor de muncă şi al companiilor, dând o lovitură poziţiei Londrei în finanţele globale.

Băncile cu activităţi internaţionale din Marea Britanie au transferat deja o parte dintre angajaţi şi au reorganizat unele operaţiuni înainte de ieşirea Marii Britanii din UE, pe 29 martie 2019.

Oficialii europeni au spus că sistemul UE de acces la piaţa financiară, cunoscut sub numele de ”echivalenţă”, respectiv concordanţa dintre reglementările unei ţări cu cele europene, este probabil cea mai bună soluţie pentru Marea Britanie.

”Echivalenţa a avut o aplicabilitate limitată deoarece, potrivit regulilor actuale, accesul pe piaţă poate fi retras în mod unilateral, în termen de o lună, a relatat The Times.

Conform noului acord, această regulă va fi extinsă şi va intra sub incidenţa tratatului comercial, ceea ce va permite UE şi Marii Britanii să modifice sau să adopte noi reglementări financiare, în urma unor consultări.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img