vineri, 26 aprilie, 2024

Markerii genetici ascociati cu acest sindrom cresc sansele de suicid

Distribuie:

Publicat:

Riscul de suicid in randurile celor care sufera de sindromul stresului post traumatic este mult mai ridicat fata de populatia generala. Oamenii de stiinta sunt de parere ca identificarea celor care au un risc mai mare este posibila datorita unui marker genetic specific.

Un studiu recent publicat in Proceedings of the National Academy of Science de catre o echipa de la Universitatea Yale sustine ca a fost identificat markerul genetic care, corelat cu sindromul stresului post traumatic (PSTD), duce la o crestere a riscului de suicid, noteaza descopera.ro, care citeaza Medicalxpress.

Cercetatorii au folosit tomografia cu emisie pozitronica pentru a masura nivelul receptorului metabotropic glutamat-5 (mGluR5), despre care se stie ca joaca un rol important in aparitia anxietatii si a schimbarilor bruste de stare. Iar in urma scanarilor a doua grupuri, unul de control si unul experimental, format din persoane care sufera de PTSD, au aflat ca exista o corelatie intre PTSD si intentiile suicidale, aceasta fiind realizata prin niveluri ridicate de mGluR-5.

In prezent, in Statele Unite exista doua tratamente aprobate de autoritati pentru tinerea sub control a sindromului stresului post-traumatic, dar, din pacate, pentru a afla daca si in ce masura sunt eficiente pot dura luni. Timp pe care unii pacienti nu il au la indemana. Pentru a explica pentru intelesul tuturor modul in care actioneaza PTSD, co-autoarea studiului, dr. Irina Esterlis, realizeaza o comparatie intre PTSD si tensiunea sanguina ridicata. Astfel, ea spune ca in cazul tensiunii poti lua medicatie care sa te ajte intr-un  timp foarte scurt cu problema, in timp ce problemele cauzate de stresul post traumatic sunt prea complxe pentru a fi tratate intr-un timp foarte scurt, doar cu o pastila. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img