vineri, 29 martie, 2024

Marturia investigatorului sub acoperire ar putea “ingropa” lotul Albita II

Distribuie:

Publicat:

Noua infatisare la termenul din dosarul lotului Albita II unde vamesi si politisti de frontiera sunt acuzati de luare de mita, care a avut loc luni, 22 februarie, a scos la inaintare marturia investigatorului sub acoperire Igor Caraman care ar putea contribui decisiv la condamnarile acuzatilor.

Moldoveanul Igor Caraman, care a semnat un angajament cu Directia Nationala Anticoruptie, este cel care a furnizat procurorilor DNA majoritatea probelor, inclusiv inregistrari audio-video, lucru care a dus la arestarea celor 21 de vamesi in octombrie 2013.
Acesta le-a povestit judecatorilor ca, timp de 12 ani a tranzitat saptamanal Punctul de Trecere a Frontierei Albita si de fiecare data i s-a pretins mita pentru a scapa de control.

„Nu am retinut numele celora carora le-am oferit mita, insa am o memorie vizuala foarte buna si daca ma intorc cu fata la sala ii recunosc pe fiecare cat si cum am dat. Nu cred ca am fost refuzat vreodata. De fiecare data puneam banii in pasaport pentru ca mi se cereau inainte. Au fost situatii cand mi se dadea chiar si rest la bancnotele pe care le dadeam, dar si cazuri in care mi se cereau mai multi bani”, a declarat judecatorilor Igor Caraman.

Acesta a povestit felul in care dadea banii, pusi in pasaport, dar si cum ii era solicitata mita, prin semne sau in soapta. Pentru a fi sigur ca se inregistreaza conversatia, de multe ori Caraman facea „pe prostul” si intreba cati bani sa dea! Dupa ce dadea mita, verificarile erau sumare, a povestit Caraman, astfel ca unele probe plantate de procurori, inclusiv brichete cu aspect de pistol, au ramas nedescoperite. Investigatorul sub acoperire a trebuit sa raspunda intrebarilor punctuale ale aparatorilor inculpatilor, insa, chiar si cand a declarat ca nu-si mai aduce exact aminte unele circumstante in care s-au petrecut faptele, Caraman a ramas foarte ferm in privinta modului in care actionau vamesii de la Albita. „Nu-i interesau decat tigarile, in rest, puteai sa treci cu aproape orice. Normal, daca plateai!”, a fost raspunsul investigatorului sub acoperire.

Avocatii inculpatilor il eticheteaza pe Igor Caraman drept un contrabandist notoriu care, prins in fapt, a acceptat sa devina informator doar ca sa scape de pedeapsa, ba mai mult s-a angajat sa declare informatii false si si-a insusit banii ce ar fi trebuit oferiti drept mita.

Aparatorii au cerut si vizionarea altor inregistrari audio-video pentru a demonta declaratia moldoveanului, lucruri care se vor petrece in urmatoare infatisare din 24 martie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img