vineri, 19 aprilie, 2024

Masinile diesel isi fac iesirea din Europa! Inca un gigant a anuntat ca renunta la versiunea pe motorina a viitorului sedan

Distribuie:

Publicat:

Dupa ce autoritatile de la Bruxelles au adoptat regementari drastice si extrem de costisitoare pentru producatorii auto in ceea ce priveste poluarea, tot mai multe companii renunta sa mai lanseze sau sa mai comercializeze masini diesel in Europa.

Potrivit Bloomberg, a venit randul gigantului suedez Volvo Cars sa anunte ca urmatorul sedan pe care il lanseaza – S60, nu va fi produs si in varianta diesel, ci doar electrica.

Noul sedan, care va fi lansat in saptamanile urmatoare, va fi pimul model de la Volvo care nu va avea si o versiune diesel, a anuntat compania suedeza cu sediul la Göteborg.

Anterior, Toyota si Nissan au decis sa renunte la motoarele diesel, in contextul scaderii drastice a comenzilor. Pentru Volvo, insa, 70% din vanzarile de anul trecut au reprezentat masini diesel. Spre comparatie, Toyota a vandut doar 10%.

“Viitorul nostru este electric si nu vom mai dezvolta o noua generatie de motoare diesel”, a spus Hakan Samuelsson, CEO Volvo. “Vom inlocui masinile cu motoare cu combustie interna cu variante hibride, ca o masura de tranzitie catre electrificarea totala.”

Cererea pentru masinile diesel a scazut dramatic, dupa izbucnirea scandalului emisiilor poluante de la Volkswagen, in 2015. In ultimii ani, producatorii auto au inceput sa investeasca mai mult in masinile electrice, pe fondul reglementarilor drastice impuse de autoritatile europene in ceea ce priveste respectarea normelor de emisii de dioxid de carbon.

Nissan a investit masiv in noile tehnologii iar modelul sau de varf – Leaf – este cel mai bine vandut automobil 100% electric la nivel mondial. Pana in 2025, Nissan vrea ca jumatate din vehiculele sale vandute pe piata europeana sa fie electrice.

Alianta dintre Renault, Nissan si Mitsubishi este probabil cel mai avansat si mai profitabil producator auto in ceea ce priveste fabricarea masinilor electrice, a afirmat recent presedintele aliantei, Carlos Ghosn.
Alianta, care a inceput procesul de electrificare din 2008, a anuntat in 2017 ca va produce 12 noi masini electrice in urmatorii cinci ani. Carlos Ghosn a declarat ca este nevoie de timp sa faci bani din masinile electrice, dar alianta domina afacerea.

De asemenea, Fiat Chrysler Automobiles va renunta la versiunile diesel pentru modelele Alfa Romeo, Fiat, Jeep si Maserati, pana in 2022, a anuntat directorul general Sergio Marchionne, care considera ca productia de masini diesel nu isi va mai reveni.

Anul trecut, aproximativ 44% din masinile vandute in vestul Europei au fost diesel, in scadere de la varful de 56%, in 2011, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor Europeni de Automobile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img