joi, 28 martie, 2024

Masuri radicale in Rusia: Putin anunta concediu de o saptamana pentru toti rusii – Referendumul de modificare a Constitutiei, amanat

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat miercuri, în paralel cu anunţul amânării referendumului privind o reformă a Constituţiei, o săptămână de concediu plătit pentru toţi salariaţii ruşi, cu scopul de a-şi determina conaţionalii să rămână în case în ideea de a încetini propagarea noului coronavirus, relatează AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Votul prevăzut pentru 22 aprilie asupra reformei constituţionale, ce ar viza în special să-i permită lui Putin să candideze din nou la preşedinţie în 2024, "trebuie amânat pentru o dată ulterioară", a spus liderul de la Kremlin într-un discurs televizat, asigurându-i pe ruşi că în faţa pandemiei "cel mai sigur este să stai acasă".

Pentru a "încetini propagarea bolii", ruşii nu vor lucra săptămâna viitoare, până pe 5 aprilie, dar îşi vor primi salariile, a adăugat Putin.

Preşedintele rus nu a cerut pe de altă parte impunerea de interdicţii de circulaţie, ca în alte părţi pe glob, şi a precizat că magazinele şi principalele administraţii vor rămâne deschise, avertizând totuşi că propagarea virusului "poate afecta pe toată lumea şi ceea ce se întâmplă în alte ţări poate deveni viitorul apropiat" şi în Rusia.

El a anunţat totodată o serie de măsuri de sprijin economic pentru persoane fizice şi companii, subliniind că "economia rusă este sub o puternică presiune din cauza consecinţelor epidemiei".

Între altele, preşedintele rus a ordonat extinderea automată a tuturor alocaţiilor şi indemnizaţiilor sociale timp de şase luni, pauze de la rambursarea creditelor pentru cetăţeni şi majorarea alocaţiei de şomaj.

În ce priveşte companiile, el a anunţat o amânare a plăţii impozitelor şi ratelor la credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii timp de şase luni.

Niciun oraş din Rusia, nici chiar Moscova, unde s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de contaminare cu noul virus, nu a instituit deocamdată o carantină generală, ca în alte ţări, cum sunt India sau Franţa, notează AFP.

Economia ţării a fost în schimb deja afectată serios de criza mondială provocată de pandemie, pe fondul prăbuşirii preţului la ţiţei şi al devalorizării rublei.

Numărul de cazuri de contaminare înregistrate oficial în Rusia este în creştere, deşi rămâne scăzut faţă de Europa occidentală, miercuri fiind raportat un total de 658 de cazuri, de la 495 marţi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img