miercuri, 24 aprilie, 2024

Medic: Am invins hepatita C, a fost aprobat un tratament nou. Terapiile de la noi sunt depasite

Distribuie:

Publicat:

Hepatita C este vindecabila dupa ce a aprobat, la nivel mondial, un nou tratament, insa in Romania, din pacate, pacientii nu au primit nici macar terapiile folosite de europeni inca de acum trei ani si care acum sunt considerate depasite, a declarat, vineri, prof. dr. Marcel Tantau.

 Declaratia lui Tantau – membru al comisiei de experti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) – a fost facuta in conferinta cu tema “Actualitati in hepatologie”, in cadrul careia au fost prezentate ultimele noutati referitoare la schemele terapeutice mondiale ale hepatitei B, C si ale cirozei hepatice.

Romania este tara europeana cu cea mai mare prevalenta a hepatitelor. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii plaseaza Romania pe locul 4 la nivel mondial ca rata a mortalitatii cauzate de afectunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, in conditile in care media europeana este de 15 decese.

In prezent, standardul terapeutic in tratarea hepatitei C este acela al triplei terapii, la care pacienti europeni au acces de aproximativ trei ani, spre deosebire de pacientii romani, care sunt inca tratati prin dubla terapie. Mai mult, potrivit prof. dr. Oliviu Pascu, presedintele Comisiei de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Ministerului Sanatatii, accesul la tratament al pacientilor romani cu hepatita C este conditionat de inscrierea pe listele de asteptare, iar sansele de vindecare sunt sub 50%, prin comparatie cu tripla terapie, a carei rata de succes este de aproape 100% in majoritatea cazurilor. “In plus, nu exista o strategie nationala in ceea ce priveste hepatitele, un program national si nici un buget. Din pacate, introducerea noilor tratamente a fost amanata. Autoritatile pot gasi formule pentru ca sa acopere costurile noilor terapii. Pot negocia cu firmele care pot oferi reduceri de preturi in conditiile in care achizitioneaza medicatie pentru 1,6 milioane de pacienti, si nu doar 500.000, cati sunt in Germania”, a mai spus prof. dr. Oliviu Pascu.

La randul sau, prof dr. Ioan Sporea, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, a spus ca trebuie luate in considerare diferite variante care sa permita urgentarea includerii pe lista de medicamente compensate a moleculelor necesare triplei terapii.

“Accesul la tripla terapie inseamna un beneficiu major atat pentru pacienti, cat si pentru statul roman. Au fost nenumarate cazuri de pacienti cu hepatita C care s-au vindecat in urma tratamentului cu tripla terapie si, astfel, acesti pacienti s-au putut reintegra foarte repede in societate si la locul de munca, nemaifiind o povara pentru sistemul de sanatate. In Romania, din pacate, statul roman pierde in continuare foarte multi bani netratand pacientii cu terapiile inovatoare”, a adaugat Sporea.

In opinia conf. dr. Liana Gheorghe, sef Sectia III a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni, in prezent “asistam la inceputul unei noi ere in terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului”.

“Vorbim despre o terapie eficienta, care asigura vindecarea mult mai rapida a pacientilor si cu efecte secundare mult mai usor de tolerat pentru acestia sau aproape inexistente. De asemenea, hepatita B afecteaza un numar mare de romani si ne propunem ca in perioada urmatoare sa discutam despre monitorizarea acestor pacienti si managementul categoriilor speciale”, a mai spus Liana Gheorghe.

Potrivit specialistilor, pentru ca pacientii sa beneficieze de acces la tripla terapie, este necesar ca lista medicamentelor compensate si gratuite sa fie actualizata, proces care, conform ultimelor declaratii ale autoritatilor, se va finaliza la 30 octombrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img