vineri, 19 aprilie, 2024

Medic imagist: „Mamografele expun sanul la doze foarte mici de radiatii. Beneficiile sunt net mai mari decat riscurile”

Distribuie:

Publicat:

Mamografia este o investigatie imagistica obligatorie in cadrul screeningului pentru depistarea precoce a cancerului la san, in cazul femeilor peste 40 de ani. Uneori, atunci cand exista suspiciuni, investigatia trebuie efectuata si de catre femeile mai tinere.

Calitatea interpretarii depinde foarte mult atat de experienta si pregatirea medicului, cat si de tehnologia folosita. Dr. Mihai Sima, medic primar Radiologie si Imagistica Medicala in cadrul clinicii Bio-Medica International, din Bucuresti, explica mai jos ce implica o mamografie, cu ce frecventa trebuie efectuata, dar si care sunt diferentele dintre o mamografie si o ecografie mamara.

Ce implica o mamografie si care este rolul acestei investigatii? Explorarea mamografica a sanului este principala metoda imagistica utilizata in prezent pentru depistarea cancerului mamar la femeile de peste 40 de ani. Mamografia consta in efectuarea unor serii de radiografii ale sanului, folosind radiatiile X. Astazi, datorita progresului tehnicii, aparatele mamografice moderne expun sanul la doze foarte mici de radiatii ionizante, astfel incat beneficiile sunt net mai mari decat riscurile.

Care este profilul femeilor care ar trebui sa efectueze aceasta investigatie si cu ce frecventa? Efectuarea mamografiei se impune atunci cand se descopera anomalii la examinarea clinica a sanului: secretie mamelonara, induratie, noduli, modificari tegumentare, mastodinie – durere, precum si in cadrul screeningului pentru depistarea precoce a cancerului la san la femeile asimptomatice trecute de 40 de ani. Repetarea examenului mamografic se face in cazul acestora, regulat, la 2-3 ani, sau anual, daca exista o structura particulara a sanului  – san dens -, chiar daca nu ridica nicio suspiciune. 

in ce situatii este necesara mamografia in cazul femeilor tinere, sub 40 de ani? La femeile sub 40 de ani, mamografia se efecteaza in scop diagnostic la cererea unui medic specialist  – ginecolog, endocrinolog, dermatolog etc. Examenul mamografic poate evidentia foarte bine microcalcifierile patologice care pot indica un cancer in situ. Leziunile descoperite mamografic care ridica suspiciune de malignitate sau malignitate foarte probabila  – scor BI-RADS 4 sau 5- sunt directionate spre biopsie si examen histopatologic.

Ce ar trebui sa stim despre aceasta investigatie – este dureroasa, iradianta, ce pregatiri presupune? Este recomandat ca mamografia sa fie efectuata la circa 7 zile de la declansarea menstruatiei, intrucat se reduce mult disconfortul dureros – sani mai putin indurenti. De asemenea, este necesar sa se evite folosirea, in ziua examinarii mamografice, a produselor cosmetice la nivelul axilelor sau sanilor. De asemenea, pacientele trebuie sa aduca si alte mamografii, efectuate pana atunci, pentru comparatie.

Care este diferenta dintre ecografia mamara si momografie? in ce situatii ar trebui efectuate fiecare? in cazul femeilor tinere sub 35 de ani, ecografia mamara este cea mai buna metoda de examinare si urmarire a afectiunilor benigne ale sanului  – fibroadenoame, chisturi etc. Ecografia este o metoda inofensiva care utilizeaza unde sonore de inalta frecventa si este utila in examenul sanilor cu densitate crescuta, cat si in caracterizarea complementara a anomaliilor descoperite mamografic.

Care sunt factorii de care depinde rata de succes a acestei investigatii? Cat de importanta este tehnologia, expertiza medicului/interpretarea medicala? Calitatea interpretarii mamografiilor si ecografiilor depinde foarte mult de experienta si pregatirea medicului, precum si de starea tehnica a echipamentelor din dotare  -echipamente moderne.

Cand trebuie urmata mamografia de o biopsie? Leziunile descoperite mamografic care ridica suspiciune de malignitate sau malignitate foarte probabila  – BI-RADS 4 sau 5 – sunt directionate automat spre biopsie si examen histopatologic.

Din ce ati observat in ultimii ani, a crescut numarul femeilor care au inteles importanta screeningului cancerului la san si se prezinta la medic preventiv? A crescut numarul cancerelor la san depistate incipient, in faza in care sunt tratabile, sau in continuare acest tip de cancer este depistat tardiv, in faze avansate? Din fericire, a crescut numarul femeilor care au inteles rolul screeningului mamografic in depistarea precoce a cancerului mamar, datorita implicarii mai multor medici de familie si a mediatizarii intense a subiectului.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img