joi, 28 martie, 2024

Medic: Lipsa unui somn bun si riscurile la care te supui atunci cand dormi mai putin de 6 ore pe noapte: de la bolile de inima la ingrasat

Distribuie:

Publicat:

Deprivarea somn ar putea poate mari riscul de aparitie a bolilor de inima si cresterea in greutate – chiar poate schimba modul in care ADN-ul nostru se comporta, potrivit specialistilor.

Profesorul de Medicina Somnului, Paul Gringras, a dezvaluit ce se intampla cu corpurile noastre dupa un somn slab – tensiune arteriala mai ridicata si colesterol, de asemenea, printre potentialele consecinte ale unui somn insuficient.

Aceste dezvaluiri vin dupa ce un document  care urma sa fie publicat de secretarul de sanatate, Matt Hancock, a aparut in spatiul public. Acesta prevedea ca guvernul va examina dovezile privind somnul si sanatatea.

In mod ingrijorator, un studiu realizat de firma de tehnologie de somn Simba pentru sustinerea noii sale campanii #TryFor8, a descoperit ca 44% dintre britanici dorm cel mult 6 ore pe noapte.

Si doar 17%  dorm cele 8 ore recomandate. „Acei oameni care dorm mai putin de 6 ore au un risc mai mare dezvoltare a bolilor coronariene, tensiunea arteriala este mai mare si colesterolul este mai rau. Lipsa noastra de somn ca natiune a fost comparata cu «canarul din mina de carbune», in conditiile in care somnul de proasta calitate este legat de atatea alte probleme grave de sanatate. Daca sunteti cineva cu o cantitate si o calitate slaba a somnului, atunci aveti mai mult de 60% riscul de a face un atac de cord, hipertensiune arteriala si accident vascular cerebral. De asemenea, se crede ca facem mai multe proteine ​​inflamatorii numite citokine dupa somnul de proasta calitate, care poate provoca efecte adverse asupra intregului sistem imunitar”, a declarat profesorul Gringras

Una dintre problemele de sanatate evidentiate de profesorul Gringras sunt efectele adverse pe care le poate avea somnul slab cronic asupra modului in care organismele noastre trateaza ADN-ul nostru.
„Fiecare celula din corpul nostru contine acelasi ADN, codul nostru genetic. si oamenii credeau ca asta era – genele tale suntcine esti – si nimic nu-l putea afecta. Dar ADN-ul nostru si modul in care corpul nostru stie ce sa faca cu el este de fapt susceptibil schimbarii din cauza factorilor externi – ce mancam, fie ca fumam, cat de stresati suntem si cum dormim. Desi somnul de proasta calitate nu ne schimba codul ADN real, acesta afecteaza semnalele epigenetice care controleaza modul in care functioneaza genele noastre, iar acest lucru poate avea un efect negativ asupra vietii noastre de zi cu zi. Somnul rau dintr-o noapte schimba semnalele epigenetice ale ADN-ului nostru care provoaca cresterea in greutate si pierderea masei musculare si poate afecta modul in care amintirile sunt puse in hipocamp – parte a creierului nostru”, a continuat acesta.

Potrivit profesorului Gringras, atunci cand te simti obosit esti, de asemenea, mai impulsiv si mai susceptibil de a-ti asuma riscuri, deoarece judecata iti este afectata. Dar nu doar problemele de sanatate pot fi afectate de somn, dar si timpul de reactie si procesul de luare a deciziilor rapide, pot fi imbunatatite dupa o noapte de repaus.

Profesorul Gringras a adaugat pentru The Sun: „Un jucator de baschet odihnit va marca mai multe cosuri, un inotator va performa mai rapid, iar un jucator de rugby va avea mai multe sanse sa ia decizii de succes in sectiune pe teren. Exercitiile fizice din timpul zilei pot fi de ajutor pentru cantitatea si calitatea somnului – sondajul a aratat ca 85% dintre persoanele persoanele intervievate au marturisit ca somnul lor a fost imbunatatit atunci cand au facut eforturi in timpul zilei.

„Poti sa te antrenezi cu greu, sa pui toate orele in strategia si evaluarea zilei de meci pe care ti-o doresti, dar simplul fapt este ca, daca nu dormi suficient, va avea un efect negativ direct asupra performantei tale, motiv pentru care sportivii si echipele lor pun atat de mult accent pe regimurile de somn de buna calitate”, a concluzionat profesorul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img