joi, 28 martie, 2024

Medic nutritionist: „Stomacul trebuie tinut gol. In momentul in care ciugulim ceva, raul e facut”

Distribuie:

Publicat:

Dr Mihaela Bilic, medic nutritionist, demonteaza vorba romaneasca „a avea stomacul gol”. De fapt, aceasta sintagma inseamna normalitate. „Stomacul e o cavitate virtuala…deci nu trebuie umplut!? Cunoasteti cu siguranta expresia „trebuie sa bag ceva in stomac, sa nu fie gol”. Ei bine, paradoxul este ca el nu poate fi gol…daca nu bagi nimic in el!

Explicatie: stomacul este un organ muscular care, in conditii normale, intre mese, are peretii lipiti. Deci stomacul nu exista ca si incinta/cavitate decat atunci cand noi incepem sa mancam. Odata umplut cu alimente (nu conteaza daca sunt multe sau putine) el incepe treaba, le amesteca cu sucuri digestive si le elimina treptat in intestinul subtire. In momentul in care s-a golit, stomacul si-a indeplinit rolul, peretii lui se lipesc la loc si intra in stare de repaus pana la urmatoarea masa.

Amuzant sau nu, de fapt stomacul nu trebuie umplut, ci tinut gol. Pentru ca in momentul in care ciugulim ceva, rontaim un lucru cat de mic gata, raul e facut: pornim o intreaga masinarie, trezim un „animal” adormit care da, va cere sa fie umplut/hranit.

Obiectivul unei alimentatii sanatoase este sa reusim sa nu mancam nimic intre mese, sa existe o pauza completa de 3-4 ore in digestie/secretie de sucuri gastrice. Si mai trebuie tinut cont de un element: stomacul este un muschi, deci se „antreneaza” ca orice muschi. Cu cat mancam mai mult la o masa, cu atat vom avea nevoie de un volum mai mare de alimente ca sa ne saturam. Sau invers, disciplinati-va sa mancati mai putin si stomacul se va umple mai repede.

Concluzia: stomacul se „educa” si nu, nu trebuie umplut!:)”, povesteste Mihaela Bilic pe Facebook.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img