joi, 25 aprilie, 2024

Medicamente care pot creste tensiunea arteriala. Pe lista se gasesc produse pe care le consumi frecvent

Distribuie:

Publicat:

Eliberate sau nu pe baza de reteta, exista cateva medicamente care pot creste tensiunea arteriala. Acelasi efect il au si unele suplimente pe baza de plante. De asemenea, unele pot interfera si cu medicamente destinate scaderii tensiunii arteriale.

Daca observati ca tensiunea arteriala creste, analizati-va medicatia luata. Unele medicamente eliberate pe baza de reteta, dar si cele fara reteta pot ridica valoarea tensiunii. Descoperiti in randurile de mai jos cateva medicamente care pot creste tensiunea arteriala. Daca utilizati oricare dintre aceste substante si sunteti ingrijorat de efectul pe care l-ar putea avea asupra tensiunii arteriale, adresati-va medicului dumneavoastra.

Medicamente care pot creste tensiunea: antiinflamatoare si antidepresive

Anumite medicamente antiinflamatorii va pot cauza retinerea apei, creand probleme rinichilor si crescand tensiunea arteriala. Exemplele includ: indometacina, acetaminofen (paracetamol), aspirina, naproxen sodic, ibuprofen, piroxicam. Verificati-va periodic tensiunea arteriala. Discutati cu medicul dumneavoastra despre ce medicamente pentru durere sunt cele mai potrivite pentru dumneavoastra. Medicul va poate recomanda modificari ale stilului de viata sau medicamente suplimentare pentru a va controla tensiunea arteriala.

Antidepresivele functioneaza schimband raspunsul corpului la substantele chimice ale creierului, inclusiv serotonina, norepinefrina si dopamina. Acestea iti influenteaza starea de spirit. Aceste substante chimice pot provoca, de asemenea, o crestere a tensiunii arteriale. Exemple de antidepresive care va pot ridica tensiunea arteriala sunt: venlafaxina, inhibitori ai monoaminoxidazei, antidepresive triciclice, fluoxetina. Daca tensiunea arteriala creste sau nu este bine controlata, intrebati medicul despre alternative la aceste medicamente.

Pilule contraceptive

Pilulele anticonceptionale si alte dispozitive hormonale pentru controlul nasterii contin hormoni care va pot creste tensiunea arteriala prin ingustarea vaselor de sange mai mici. Aproape toate pilulele anticonceptionale, plasturii si inelele vaginale vin cu avertismente ca hipertensiunea arteriala poate fi un efect secundar. Riscul de hipertensiune arteriala este mai mare daca aveti peste 35 de ani, fumati sau sunteti supraponderala.

Efectul nu apare la toate femeile. Dar daca sunteti ingrijorata, verificati tensiunea arteriala la fiecare 6 luni. Daca aveti deja hipertensiune arteriala, luati in considerare utilizarea altei forme de control al nasterii. Riscul de hipertensiune este mai mic daca folosesti, de exemplu, un dispozitiv care contine o doza mai mica de estrogen.

Medicamente care pot creste tensiunea: cafeina si decongestionante

Aproximativ 200 – 300 miligrame de cafeina pot provoca cresterea temporara a tensiunii arteriale. Cafeina blocheaza un hormon care mentine deschise vasele de sange. Aceasta poate creste temporar tensiunea arteriala. De asemenea, va poate provoca mai mult cortizol si adrenalina, care accelereaza fluxul de sange, provocand un varf al tensiunii arteriale. Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi potrivit carora cafeina creste tensiunea arteriala pe termen lung.

Pentru a vedea daca cafeina iti creste tensiunea arteriala, verifica-ti tensiunea arteriala la aproximativ 30 de minute dupa ce bei o ceasca de cafea sau o alta bautura cofeinizata. Daca tensiunea arteriala creste cu cinci pana la 10 puncte, este posibil sa fiti sensibil la efectele de crestere a tensiunii arteriale ale cofeinei.

Decongestionantele ingusteaza vasele de sange, ceea ce ingreuneaza circulatia sangelui prin ele, crescand tensiunea arteriala. Decongestionantele pot scadea, de asemenea, eficienta unor medicamente pentru tensiunea arteriala. Exemple de decongestionante sunt: pseudoefedrina, fenilfrina. Verificati eticheta medicamentului pentru raceala sau alergie pentru a vedea daca contine un decongestionant. Daca aveti hipertensiune arteriala, cel mai bine este sa evitati decongestionantele.

Imunosupresoare

Aceste medicamente sunt administrate aproape tuturor celor care au facut un transplant de organe. Unele imunosupresoare iti pot ridica tensiunea arteriala, posibil din cauza modului in care influenteaza rinichii. Exemple de imunosupresoare care iti pot creste tensiunea arteriala includ: cyclosporine, tacrolimus. Verificati-va periodic tensiunea arteriala. Daca tensiunea arteriala creste sau nu este bine controlata, intrebati medicul despre alternative la aceste medicamente.

Suplimente din plante

Nu uitati sa spuneti medicului dumneavoastra despre orice suplimente pe baza de plante pe care le luati sau va ganditi sa luati. Sunt cateva suplimente pe baza de plante care va pot afecta tensiunea arteriala. Sau care interactioneaza cu medicamentele pentru presiune arteriala. Printre acestea se numara: arnica, ephedra, portocala amara, ginseng, guarana, licorice, sunatoarea. Suplimentele din plante nu sunt neaparat sigure doar pentru ca sunt naturale. Consultati-va cu medicul dumneavoastra inainte de a lua orice suplimente pe baza de plante

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img