sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Medicii francezi: doua substante ieftine, combinate, reprezinta tratamentul pentru coronavirus

Distribuie:

Publicat:

Doua substante, tratamentul pentru coronavirus. La Institutul Spitalului Universitar din Marsilia a fost lansat un studiu clinic pe 24 de pacienți cu coronavirus pentru a testa efectele Plaquenil, un medicament prescris pentru boli autoimune. În combinație cu un antibiotic, acest medicament ar scădea încărcătura virală a pacienților. Laboratorul Sanofi spune că este gata să ofere câteva milioane de doze.

Doua substante, tratamentul pentru coronavirus

Clorochina este un antimalarian folosit de câteva decenii și comercializat în special sub numele de Nivaquine sau Plaquenil. După primele teste promițătoare, laboratorul Sanofi tocmai a anunțat că este gata să ofere câteva milioane de doze din medicamentul său anti-malarie Plaquenil, o moleculă de hidroxiclorochină, pentru a reduce potențial sarcina virală a 300.000 de pacienți cu coronavirus.

Ar putea hidroxiclorochina să fie într-adevăr „vindecarea miracol” pentru tratarea coronavirusului? Cel puțin așa sugerează Didier Raoult, directorul Institutului de Infectioase din Marsilia, după cum explică Express.

„Știam deja că clorochina este eficientă in vitro împotriva acestui nou coronavirus, iar evaluarea clinică făcută în China a confirmat-o”, a adăugat acesta subliniind chiar că „în sfârșit, această infecție este poate cea mai simplă și cea mai ieftină de tratat dintre toate infecțiile virale”. Prea frumos să fie adevărat? Încă este greu de spus, studiul nu oferă multe detalii.

Acest prim studiu a fost realizat doar pe 100 de pacienți din China, in spitale din Wuhan, Beijing și Shanghai, printre altele. Cercetătorii chinezi consideră că medicamentul ar fi eficient în ceea ce priveste evolutia pneumoniei, îmbunătățirea stării plămânilor, reducerea duratei bolii.

Un studiu pe 24 de pacienti

La începutul acestei săptămâni, Didier Raoult a anunțat pe Youtube că a obținut un acord pentru propriul proiect de cercetare privind hidroxiclorochina. În prezent, el desfășoară acest studiu clinic pe 24 de pacienți testați pozitiv pentru Covid-19 și spitalizați în Institutul de infecții mediteraneene.

Conform acestui studiu, la 6 zile de la începerea tratamentului cu Plaquenil, virusul ar fi dispărut la trei sferturi din pacienții tratați. Se spune că rezultatele sunt și mai promițătoare prin combinarea hidroxiclorochinei cu azitromicina, un antibiotic prescris adesea pentru infecțiile bacteriene ale bronșitei.

Plaquenil, comercializat de laboratorul Sanofi, este un medicament utilizat de zeci de ani în boli autoimune, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă și este si ieftin. Potrivit medicului, doza de 500 miligrame pe zi timp de 10 zile ar reduce încărcarea virală și riscul de contaminare secundară.

Doua substante, tratamentul pentru coronavirus. Un nou test urmează sa fie efectuat

Până în prezent, pacienții care au participat la acest studiu nu ar fi avut efecte secundare, deși medicamentul poate, în unele cazuri, să fie toxic pentru organism. Dacă dorința de a crede asta este puternică, medicii rămân prudenți.

Ministrul Sănătății a anunțat că, în prezent, s-au efectuat alte studii asupra a câteva sute de pacienți din alte spitale, în special Lille și Paris, pentru a confirma sau nu rezultatele profesorului Raoult. Rezultatele ar putea fi cunoscute în curand.

Deocamdată, nu există antivirale identificate, iar hidroxiclorochina nu se află pe lista tratamentelor aflate în evaluare distribuite de OMS. Pentru moment, prescripția sa este interzisă pentru tratarea Covid-19. Dar dacă coloroquina se dovedește a fi un tratament pentru coronavirus „vom avea suficient pentru a trata pacienții francezi”, a spus ministrul Sănătății.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img