vineri, 26 aprilie, 2024

Medicul Vasi Radulescu demonteaza “mitul mierii de Manuka”

Distribuie:

Publicat:

Medicul Vasi Radulescu demonteaza „mitul mierii de Manuka“, intr-un text publicat pe site-ul leapsadesanatate.ro. Cardiologul este de parere ca mierea de Manuka a devenit un produs cu proprietati extraordinare deoarece se bucura de marketing, este „frumos imbracata intr-o poveste“, iar „numeroase vedete ii fac reclama, sustinand ca trateaza ranile, inflamatiile din gat, indigestia si racelile“. 

In realitate, medicul sustine ca mierea, inclusiv cea de Manuka, nu detine nicio proprietate miraculoasa. „Nu va vindeca boli cronice, nu va trata cancerul, nu ne va ajuta in slabit. Trebuie consumata cu moderatie, tinandu-se cont de faptul ca, indiferent ca e obtinuta din flori si procedeul este natural, contine aceleasi tipuri de zaharuri ca, de exemplu, zaharul obisnuit. Mierea de Manuka, oricat de promovata ar fi, nu are avantaje reale in fata mierii obisnuite. Costa mult mai mult, fara nicio justificare cu studii clinice care sa-i probeze proprietatile“, scrie Vasi Radulescu, potrivit adevarul.ro.    

Mierea de Manuka provine din Noua Zeelanda si este facuta de catre albinele care culeg nectarul florilor arborelui manuka.  

Medicul Radulescu subliniaza insa ca exista si ingrediente active care pot intr-adevar avea actiune antimicrobiana, precum peroxidul de hidrogen (prezent in toate tipurile de miere) sau metilglioxalul (prezent in mierea de Manuka).  

„Aplicarea de miere pe o rana tegumentara este total nejustificata, insa, poate fi indreptatita atunci cand exista un protocol medical strict in acest sens, el implicand ingrijirea atenta a plagii, cu norme de asepsie si antisepsie, aplicarea de bandaj steril, administrarea la nevoie a antibioticelor locale sau sistemice. Este important de stiut faptul ca aplicarea oricarui tip de miere cu impuritati poate accelera o infectie. Pentru inflamatii la nivelul mucoaselor bucale sau gatului, indigestie, raceli nu exista studii medicale semnificative care sa arate vreun beneficiu real“, a mai explicat cardiologul.    

Totusi, conform unui studiu, mierea a fost utilizata, in special, in cazurile de infectii cu bacterii multirezistente la antibiotice, conditia fiind ca mierea sa fie medicinala, filtrata dupa norme stricte.    

Medicul Vasi Radulescu atrage atentia si asupra consumului de miere, indemnand la moderatie: „Riscurile de generare a bolilor clasice sunt acelasi (obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare si cerebrale), indiferent ca mancam multa miere sau mult zahar“.  

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img