miercuri, 24 aprilie, 2024

Mesajul deputatului Aurel Caciula de 1 Decembrie

Distribuie:

Publicat:

Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti, 1 Decembrie fiind incheierea unui proces istoric pe care si-l doreau romanii din intreg teritoriul locuit de ei si faptul ramane unul simbolic.

Basarabia a fost prima provincie romaneasca care s-a unit cu Romania in primavara anului 1918, la sfarsitul lunii noiembrie avand loc al doilea mare moment din procesul de reintregire nationala a statului roman, cand Congresul general al Bucovinei, format din reprezentantii alesi ai romanilor si ai nationalitatilor din Bucovina, a hotarat, in unanimitate "unirea neconditionata si pe vecie a Bucovinei, in vechile ei hotare”. In toamna anului 1918, in conditiile infrangerii Puterilor Centrale si ale prabusirii Austro-Ungariei, miscarea nationala a romanilor din Transilvania s-a amplificat, astfel Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, convocata pentru data de 1 decembrie 1918, a fost considerata de contemporani decisiva pentru "unitatea nationala a tuturor romanilor".

Cand Adunarea de la Alba Iulia a decis ca Transilvania sa fie realipita la Regatul Romaniei, incheia un proces istoric care in teorie a fost un lucru extraordinar, dar greul venea abia in anii urmatori, pentru ca era vorba de omogenizarea unei vieti sociale, economice, politice. Pentru ca aceste provincii, Transilvania, Bucovina, Basarabia, traisera sub alte legiuiri, sub alte conduceri oficiale, ceea ce complica lucrurile destul de mult. Si a fost intelepciunea oamenilor politici postbelici de a gasi acele elemente de coeziune ca sa faca posibila functionarea in bune conditiuni a statului Romania Mare.

Trebuie sa fim mandri de originea noastra, de limba si identitatea noastra, de cultura si obiceiurile pe care le-am mostenit de la inaintasi, de valorile noastre pe care suntem datori sa le transmitem generatiilor viitoare. Toate acestea trebuie sa ne uneasca si sa ne faca mai puternici. Traditia si exemplul inaintasilor nostri stau la baza valorilor care trebuie sa ne ghideze pasii in viata de zi cu zi. Si, astazi mai mult decat oricand, trebuie sa ne reamintim despre mandria de a fi roman pentru ca datorita ei putem merge mai departe!  La multi ani, Romania!

                            Deputat Aurel Caciula

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img