vineri, 29 martie, 2024

Meserii foarte cautate odata supravietuiesc acum doar datorita unor mesteri care nu-si imagineaza sa renunte vreodata la ce-au facut o viata intreaga.

Distribuie:

Publicat:

Cizmari, palarieri, blanari sau – pentru cine isi mai aduce aminte ca a existat asa ceva – mesterii care stiau sa repare stilouri! Sunt ultimii mohicani ascunsi in ateliere mici, pierdute prin cartierele marilor orase. Odinioara, vasluienii care aveau nevoie de serviciile lor stiau unde sa-i gaseasca. Acum, din urma nu mai vine niciun ucenic. S-a capitulat in fata a trei inamici redutabili de pe piata – productia industriala, sclipiciul modei si preturile scazute.

„Introducem o lama in fanta dintre varful penitei si cu un patent sau altceva indreptam varful penitei, dupa ce indreptam penita, o montam, puneam cerneala si stiloul functiona”, explica Mihai Ioanesei, mester de stilouri.

El a mostenit din familie pasiunea pentru stilouri. De o viata le confectioneaza si le repara cu aceeasi bucurie si rabdare.

Aceeasi drama o traiesc si blanarii. In perioada interbelica a aparut primul val de mesteri calificati in aceasta meserie. indeletnicirea a cunoscut perioada de glorie in comunism, in vechile cooperative mestesugaresti.

„Pe la 20 de ani, dupa ce am terminat liceul si armata, am intrat la meseria asta cu toate ca tatal meu nu a vrut s-o fac, a vrut sa dau la facultate. inainte se faceau si scoli profesionale, pe la Iasi, pe la Bucuresti. Pe statul de plata taica-miu avea si 8000 de lei, adica era de lucru”, spune Cristian Curcan, blanar de meserie.

Opt mii de lei era atunci salariul pe cinci luni al unui muncitor!

Putini isi mai duc incaltamintea la reparat. Deci si cizmarii mai au doar amintiri, nu si clienti.

„In decurs de trei ani mi-am facut un calcul la clienti, mi-a slabit cu 1800 de clienti. S-a distrus industria”, spune Vasile Motoseru, cizmar.

Micile ateliere de reparat incalțaminte, cojoace, stilouri sau palarii intra incet si sigur in istorie, inghitite de productia de serie. Este tributul platit schimbarilor din era computerului, robotilor si preturilor mici. Atat de mici, incat reparatia ajunge sa coste adesea cat un produs nou.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img