luni, 18 martie, 2024

METEO: Cum va fi vremea in urmatoarea perioada

Distribuie:

Publicat:

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a prezentat informatii referitoare la estimarea valorilor termice si a precipitatiilor, in intervalul 1 – 14 februarie 2016. In Moldova, in primele zile ale intervalului de prognoza regimul temic va fi in crestere, pana la valori medii de aproximativ 13 grade ale temperaturilor maxime si de 3 grade ale celor minime. Ulterior, temperaturile vor scadea, spre o valoare medie diurna de aproximativ 8 grade, dar intre 6 si 10 februarie se prognozeaza un nou interval cu vreme mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada. Astfel, in medie, temperaturile maxime se vor situa in jurul a 9 grade, iar cele minimele vor fi de aproximativ 0 grade, in medie, iar pana la sfarsitul intervalului de prognoza nu vor mai avea loc variatii semnificative ale temperaturii aerului. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in prima zi a lunii februare, precum si in jurul datelor de 3, 4 februarie, dar si in cea de-a doua saptamana de  prognoza, incepand cu data de 8 februarie.

Banat – Luna februarie va debuta cu o vreme mult mai calda decat in mod obisnuit la aceasta data si vor fi temperaturi maxime, in medie, de pana la 14-16 grade. In data de 4 februarie, valorile termice vor scadea accentuat si vor ajunge la medii apropiate de cele normale, de 5-6 grade Celsius. Apoi vremea se va incalzi din nou, astfel incat, la sfarsitul primei saptamani de prognoza, se vor inregistra valori medii diurne de 12-14 grade. Pe parcursul celei de a doua saptamani, maximele termice, desi in usoara scadere de la o zi la alta, vor caracteriza in continuare o vreme calda pentru aceasta perioada. Temperaturile minime vor fi cuprinse, in medie, intre 1 si 4 grade si doar pe 5 si 6 februarie vor fi usor negative. In zilele de 1 si 3 februarie vor fi ploi slabe, iar pe 4 februarie precipitatiile se vor semnala local si pot fi mixte. Incepand cu data de 8 februarie va creste din nou probabilitatea ca temporar sa ploua slab.

Crisana – In primele zile ale intervalului de prognoza, vremea va fi cu mult mai calda decat in mod normal la inceput de februarie, cu medii ale maximelor diurne in crestere, de la de 6-7 grade in prima zi, spre 12-14 grade pe 2 si 3 februarie. Pe 4 februarie, temperaturile vor scadea accentuat si se vor apropia de mediile climatologice ale perioadei. Apoi vremea se va incalzi din nou, astfel incat, pe 7 – 8 februarie, vor fi temperaturi diurne de 11-13 grade. Pe parcursul celei de a doua saptamani, maximele termice vor scadea usor, dar vremea se va mentine calda pentru aceasta perioada. Temperaturile minime vor fi cuprinse, in medie, intre 1 si 4 grade si doar pe 5 si 6 februarie vor fi usor negative. In zilele de 1 si 3 februarie vor fi ploi slabe, iar pe 4 februarie precipitatiile se vor semnala local si vor fi mixte. Incepand cu data de 8 februarie va creste din nou probabilitatea ca temporar sa ploua slab.

Transilvania – Luna februarie va debuta cu o vreme mult mai calda decat in mod obisnuit la aceasta data, mai ales in zilele de 2 si 3 februarie, cand mediile temperaturilor maxime vor atinge 11-12 grade. In perioada 4 – 5 februarie, valorile termice vor scadea accentuat si vor ajunge la medii apropiate de normele perioadei, de aproximativ 4 grade Celsius. Apoi, vremea se va incalzi din nou, astfel incat, la finalul primei saptamani de prognoza, se vor inregistra medii ale temperaturilor diurne de aproximativ 10 grade. Pe parcursul celei de a doua saptamani, desi vor marca o scadere usoara si treptata, maximele termice vor fi in continuare mai ridicate decat mediile climatologice ale perioadei. Temperaturile minime vor avea valori medii de 1-2 grade in primele nopti, iar in restul intervalului vor fi in general negative, pana la -6 grade, pe 6 si 7 februarie. In zilele de 1 si 3 februarie vor fi precipitatii slabe, predominant ploi, iar pe 4 februarie precipitatiile vor fi moderate cantitativ si mai ales sub forma de ninsoare. Incepand cu data de 9 februarie va creste din nou probabilitatea pentru aparitia precipitatiilor slabe, indeosebi sub forma de ploaie.

Maramures – La inceputul intervalului de prognoza, valorile termice, atat cele diurne cat si cele nocturne, vor marca o crestere semnificativa, pana la o medie regionala de 10 grade a temperaturilor maxime si de 3 grade a temperaturilor minime, pe data de 3 februarie. Ulterior, va avea loc o scadere a regimului termic, in medie cu aproximativ 6 grade, iar intre 6 si 10 februarie, vremea va redeveni mult mai calda decat in mod obisnuit pentru acesta perioada. Astfel, mediile temperaturilor maxime vor fi de 10 grade, iar minimele termice se vor situa in jurul valorii de 0 grade. Ulterior, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, nu vor mai fi variatii semnificative ale temperaturile noctune, in timp ce valorile diurne se vor situa, in general, in jurul unei medii regionale de 7 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in prima zi a lunii februare, precum si in jurul datelor de 3 si 4 februarie, dar si in cea de-a doua saptamana de prognoza, incepand cu data de 8 februarie.

Dobrogea – Vremea se va incalzi accentuat in primele zile ale intervalului de prognoza, astfel incat media temperaturilor maxime va creste spre 15 grade pe data de 3 februarie, in timp ce a minimelor se va situa in valorii de 6 grade. Intre 4 si 7 februarie, se va inregistra o scadere a valorilor termice, de aproximativ 8 grade la valorile diurne si de aproximativ 6 grade la cele nocturne, dar apoi regimul termic va marca o noua crestere. Dupa 8 februarie, temperatura aerului nu va mai avea variatii importante, urmand a se mentine in jurul unei medii regionale de 10 grade ziua si 4 grade noaptea, pana la finalul celor doua saptamani de prognoza. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai ridicata in prima zi a lunii februarie, dar mai ales in jurul datelor de 4 si 5 februarie, cand acestea pot fi mai importante cantitativ, precum si in intervalul 11 – 13 februarie.

Muntenia – In primele trei zile ale intervalului de prognoza vremea se va incalzi accentuat, iar media valorilor termice diurne va atinge 17 grade, in timp ce media temperaturilor nocturne se va situa in jurul valorii de 4 grade. In intervalul 4 – 5 februarie se va consemna o scadere semnificativa a temperaturii aerului, de 7-9 grade, dar incepand din data de 6 februarie vremea se va incalzi din nou. Iar cea de-a doua saptamana de prognoza nu va aduce modificari importante in ceea ce priveste regimul termic, astfel incat, se vor inregistra, in medie, maxime de 10-11 grade si minime de aproximativ 2 grade. Se vor semnala precipitatii, cu o probabilitate mai mare, pe 4 – 5 februarie si, din nou, dupa 8 februarie, dar acestea vor fi pe arii mai extinse si mai insemnate cantitativ in intervalul 11 – 13 februarie.

Oltenia – Vremea se va incalzi semnificativ, astfel ca pe 2 si 3 februarie, media valorilor termice diurne va atinge 16-17 grade, iar a celor nocturne va fi de 5 grade. Ulterior, pe 4 februarie, se va consemna o scadere de aproximativ 8 grade a temperaturilor, pentru ca apoi, pana la sfarsitul primei saptamani de prognoza, sa se remarce o tendinta de crestere usoara. Dupa data de 8 februarie, temperatura aerului nu va mai avea variatii importante, urmand a se mentine in jurul unei valori medii regionale de 9 grade a temperaturilor maxime si de 2 grade a celor minime. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi in crestere pe 4 – 5 februarie si, din nou, in

intervalul 9 -14 februarie. 

La munte – Luna februarie va debuta cu valori diurne apropiate de normele climatologice ale perioadei, dar in zilele de 2 si 3, vremea va deveni calda, cu medii ale temperaturilor maxime de pana la 6-8 grade. In perioada 4 – 5 februarie valorile termice vor marca o scadere si vor ajunge la medii diurne de -2 grade Celsius. Apoi, vremea se va incalzi usor, astfel incat, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, se vor inregistra temperaturi maxime cuprinse, in medie, intre 2 si 4 grade. Temperaturile minime vor fi preponderent negative si vor cobori pana la medii de -8 grade, pe data de 5 februarie. In prima zi a intervalului, va ninge pe arii relativ extinse, iar in cursul zilei de 3 februarie vor fi mai ales ploi, la nivel local. Ulterior, in jurul datei de 4 februarie, va creste probabiltatea pentru precipitatii, mai ales ninsori, moderate cantitativ. Dupa data de 8 februarie, temporar, se vor semnala din nou precipitatii slabe, predominant sub forma de lapovita si ninsoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img