News Flash:

"Metoda Accidentul" este inca la moda.Zeci de vasluieni sunt fraieriti in fiecare luna. Iata ultimele cazuri!

13 Aprilie 2016
1613 Vizualizari | 0 Comentarii
​In ultimele zile, politistii vasluieni au primit mai multe sesizari ce au ca obiect comiterea de infractiuni de inselaciune sau tentative la infractiunea de inselaciune, savarsite prin metoda cunoscuta si intens mediatizata „accidentul”. Desi unele dintre persoanele inselate au recunoscut ca anterior momentului in care au cazut victime escrocilor au luat la cunostinta despre astfel de cazuri, au fost convinse de realitatea evenimentului descris prin telefon si au dat curs solicitarilor, devenind astfel, la randul lor, victime ale infractorilor.

​In luna aprilie a.c., la nivelul judetului Vaslui au fost inregistrate 9 dosare penale, in care politistii efectueaza cercetari, in vederea identificarii autorilor infractiunilor de inselaciune. Cel mai mare prejudiciu inregistrat a fost in cazul unei femei de 60 ani, din municipiul Vaslui, care a fost inselata cu suma de 1.700 euro. Femeia a fost apelata pe telefonul fix de catre o persoana care s-a recomandat ca fiind fiul acesteia si care i-a precizat faptul ca a fost victima unui accident de circulatie si are nevoie de bani. Sub impactul emotional aceasta a depus, prin intermediul unui serviciu de transfer bancar, pe numele unei persoane suma de 1.700 euro. Alte doua persoane din municipiul Vaslui au fost inselate in acelasi mod cu suma de 800 euro, respectiv 4.000 lei.

Reamintim astfel modalitatea prin care infractorii se imbogatesc, pe seama unor persoane care dau curs cu usurinta solicitarilor telefonice de a depune bani in conturile unor persoane necunoscute.

​Infractorii utilizeaza calitati false (in general ruda cu victimele inselaciunilor, avocat, procuror) si solicita telefonic diferite sume. Banii sunt ceruti sub pretextul ca rude apropiate (fiu, fiica, ginere) sunt in spital sau au fost retinute de organele de politie pentru savarsirea unor accidente de circulatie (cu victime decedate sau ranite grav). Banii solicitati reprezinta onorariul avocatului sau trebuie platiti victimei presupusului accident, pentru a fi evitata intocmirea unui dosar penal si pedeapsa cu inchisoarea.

​Victimele sunt in general alese din randul persoanelor varstnice, vulnerabile, usor de impresionat, care au membri din familie in strainatate si care detin bani la domiciliu. In prima faza, sunt contactate pe telefoanele fixe, fara afisaj electronic automat al numarului apelant, aceasta fiind o masura de precautie a infractorilor. Pentru reusita unor astfel de actiuni, acestia mizeaza pe mai multi factori: incapacitatea de a evalua veridicitatea situatiei in stare de anxietate si conditii presante; empatia sau compasiunea ridicata a victimei inselaciunii, precum si predispozitia acesteia de a se increde usor in oameni. Sub imperiul emotiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai retin detaliile discutiilor si sunt usor influentabile, astfel incat, cu foarte mare usurinta, accepta sa transfere sume importante pe numele unor persoane pe care nu le cunosc, indicate de catre escroci.

​Oricine poate fi implicat intr-un accident de circulatie, dar, intr-un moment critic ca acesta, singura urgenta este cea medicala, nicidecum aspectul financiar. Atat victima, cat si autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca sa primeasca ingrijiri medicale de urgenta. De asemenea, in conformitate cu reglementarile in vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este anuntat de persoane oficiale, abilitate sa faca acest lucru.

Primul sfat al politistilor pentru a evita o astfel de inselaciune este sa verificati daca ruda respectiva este intr-adevar ranita sau a avut un accident, dandu-i un telefon. Trebuie retinut ca nici Politia, nici Parchetul, nu retin telefoanele mobile ale celor implicati intr-un accident rutier. De asemenea, cereti date despre unitatea medicala, de politie sau parchet unde s-ar afla ruda si sunati la acele unitati pentru confirmare. In niciun caz nu dati crezare imediat unor „povesti” anuntate telefonic de persoane care pretind ca au calitate oficiala, ci verificati informatia printr-un apel la 112 sau sesizati cea mai apropiata unitate de politie.


In cazul in care va apeleaza telefonic astfel de persoane, amanati cat puteti si verificati daca informatia comunicata este adevarata sau nu. Solicitati interlocutorului cat mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat (localitatea de producere a evenimentului, spitalul unde este internata victima, date de contact etc). Daca nu va sunt oferite astfel de informatii, solicitati o intalnire directa pentru a le da banii si sunati in acelasi timp la 112, cerand ajutorul Politiei. Se maresc astfel sansele de a identifica infractorii si de a-i prinde in flagrant.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1093 (s) | 24 queries | Mysql time :0.029176 (s)