marți, 19 martie, 2024

Metoda africana prin care rosiile se pastrează timp de sase luni fara sa se strice

Distribuie:

Publicat:

Un african din Burundi a descoperit o metosa ingenioasa si deloc costisitoare prin care rosiile se pastreaza timp de 6 luni fara sa se strice, informeaza Agrointel.

Vital Nduwimana era foarte nemultumit de pierderile pe care le inregistra la productia sa de rosii. Daca nu reusea sa vanda rapid toata recolta, dupa doar trei-patru zile de la cules, tomatele se stricau si erau numai bune de aruncat. ”Nu reuseam niciodata sa vand tot ce produceam si pierdeam mare parte din recolta. Mai rau, ce reuseam totusi sa valorific era la un pret foarte mic. Asa ca in 2015 am inceput serios sa caut metode pentru conservarea rosiilor proaspete, o solutie care sa le pastreze nu doar gustul, ci si aspectul comercial”, spune fermierul care cultiva legume in partea de est a statului african Burundi, la doar cinci kilometri de granita cu Tanzania.

De precizat ca zona unde face agricultura Nduwimana este renumita pentru productia de rosii, tomatele fiind abundente in piete in sezonul de cules, adica din august pana in septembrie.

Printre tehnicile de conservare testate de african s-au numarat pastrarea rosiilor in apa, in lut, in depozite sapate in pamant, in hartie sau chiar in nisip. Toate fara rezultate pe masura nevoilor producatorului. Intr-o zi, insa, a descoperit ca mai multe rosii lasate sub bananierul din curtea sa nu se stricasera si a sesizat ca ele era puse pe un pat de cenusa. Asa ca a decis sa testeze daca aceasta ar fi o varianta pentru pastrarea lor indelungata, iar rezultatele obtinute l-au uimit.

Astazi, Vital Nduwimana isi conserva tot surplusul de rosii in cenusa. O foloseste pe cea ramasa in sobe in care se arde lemn, o curata bine de cuie sau alte ”reziduuri”, apoi aseaza cenusa in cutii de carton unde pune, cu grija, si tomatele. Cu aceasta tehnica, rosiile se pastreaza intacte timp de mai multe luni, ceea ce ii permite fermierului sa le scoata la piata si in afara sezonului.

”Pastrez rosiile in cenusa timp de cinci sau sase luni si le pot vinde in decembrie, ianuarie sau februarie cand preturile sunt mai mari – deoarece tomatele sunt atunci rare si devin mai scumpe. Mai mult, nu exista nici un risc de toxicitate in cazul rosiilor pastrate in cenusa”, da asigurari fermierul care este agronom de profesie.
Pentru a-si proba spusele, africanul a cerut Institutului de Agronomie din Burundi sa testeze rosiile pe care el le-a tinut in cenusa.

Solutia de depozitare pentru rosii l-a ajutat pe Nduwimana sa castige mai bine de pe urma recoltei sale. Si-a deschis un restaurant si a devenit distribuitor de rosii pentru mai multe restaurante din zona, care se pot baza pe el ca le furnizeaza tomate tot timpul anului.

sursa: Agrointel.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img