vineri, 29 martie, 2024

Metoda de contraceptie care creste riscul de scleroza multipla

Distribuie:

Publicat:

Predispozitia femeilor sa dezvolte scleroza multipla creste cu 50% daca folosesc acesta metoda de contraceptie. Riscul femeilor obeze este chiar mai mare, sustin oamenii de stiinta. Scleroza multipla este o afectiune autoimuna, boala afecteaza cu preponderenta persoanele tinere, cu varste cuprinse între 20 – 40 de ani, fiind considerata cea mai invalidanta boala a adultului tanar si afecteaza de cca. doua – trei ori mai mult femeile, decat barbatii. Boala poate afecta si copii, înca de la varste fragede.

Printre simptomele sclerozei multiple se numara: deficite motorii ale membrelor, pana la paralizii grave si ireversibile, parestezii ale membrelor inferioare, tulburari de vedere, tulburari de coordonare, alterarea simturilor, oboseala, diminuarea capacitatii de concentrare, a capacitatii de a vorbi si de a înghiti, dificultati de control a vezicii urinare, tulburari sexuale si deteriorarea functiilor cognitive.

Cercetatorii americani  au identificat 305 de femei diagnosticate cu scleroza multipla pe care le-au comparat cu alte 3.050 de femei sanatoase, concentrandu-se în principal pe folosirea pilulelor contraceptive. 29% dintre femeile cu scleroza multipla si 24% dintre cele sanatoase au folosit contraceptive hormonale pentru cel putin trei luni în cei trei ani înainte de aparitia simptomelor. Femeile care au utilizat pilulele erau cu 35% mai predispuse sa dezvolte scleroza multipla. Cele care au folosit contraceptivele, dar le-au întrerupt cu o luna înainte de aparitia simptomelor erau cu 50%  mai predispuse sa dezvolte afectiunea.

Cercetatorus Plumb Dr. Kerstin Hellwig a declarat ca : ” Aceste descoperiri sugereaza ca folosirea contraceptivelor hormonale poate contribui la cresterea ratei de scleroza multipla în randul femeilor.” Cercetarea a fost prezentata la întalnirea anuala a Academiei Americane de Neurologie din Philadelphia. Într-un studiu separat la aceeasi întalnire, cercetatorii au studiat o posibila legatura între obezitate si scleroza multipla. Studiul a scos la ivealat ca persoanele care sunt obeze la varsta de 20 de ani sunt de doua ori mai predispuse sa dezvolte scleroza multipla.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img