vineri, 19 aprilie, 2024

Metoda inedita de diagnosticare precoce a bolii Parkinson

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Toronto au analizat potentialul testarii nivelului de cafeina din sange in diagnosticarea bolii Parkinson in stadii incipiente. Pentru realizarea studiului ei au recrutat 139 de participanti, dintre care 108  se confruntau deja cu boala, in medie, de sase ani, iar 31 nu fusesera diagnosticati. Participantii la studiu au fost suspusi unor analize de sange, in cadrul carora le-a fost masurat nivelul de cafeina, dar si al altor 11 metaboliti, adica produse secundare ale metabolizarii cafeinei.
 
De asemenea, li s-au facut teste pentru a verifica daca nu prezinta anumite variante genetice sau mutatii care sa influenteze procesarea cafeinei de catre organism sau care sa afecteze metabolismul cafeinei. Pentru realizarea cercetarii toti subiectii au consumat, in medie, doua cani de cafea pe zi. in urma studiului, specialistii au descoperit ca, in mod constant, persoanele care sufereau de boala Parkinson prezentau un nivel mai redus de cafeina in sange, comparativ cu subiectii clinic sanatosi.

Vesti bune pentru bolnavii de Parkinson
 
Analiza statistica desfasurata de oamenii de stiinta a aratat ca testarea nivelului de cafeina s-a dovedit o metoda fiabila in diagnosticarea bolii, prin intermediul ei obtinandu-se un scor de 0.98 din 1, unde 1 inseamna o diagnosticare corecta in toate cazurile. O alta descoperire a cercetatorilor canadieni a fost faptul ca participantii la studiu care aveau o forma mai inaintata a bolii nu prezentau niveluri scazute semnificative de cafeina in sange. Potrivit coordonatorului studiului, acest lucru arata ca diferenta ar putea fi specifica stagiilor precoce ale afectiunii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img