joi, 28 martie, 2024

Migratie masiva a refugiatilor din tabara Rukban, din sud-estul Siriei, spre centrul tarii

Distribuie:

Publicat:

Un număr de aproximativ 1.000 de refugiaţi au părăsit tabăra de la Rukban, situată în sud-estul Siriei, în apropiere de frontiera cu Iordania, şi s-au îndreptat spre partea centrală a ţării, a anunţat luni Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), transmite dpa, potrivit agerpres.ro.

Refugiaţii au folosit coridorul Jlaighim pentru a ajunge în zonele aflate sub control guvernamental din estul regiunii Homs.

Tabăra Rukban se află în apropierea zonei de securitate Al-Tanf, unde SUA au o bază militară.

ONU a afirmat că ''un număr neconfirmat de persoane'' au ajuns în coridorul Jlaighim plecând din Rukban şi în prezent sunt transportate de guvernul sirian la Homs.

Hedinn Halldorsson, purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) în Siria, a declarat pentru dpa că cel puţin 4.300 de persoane au părăsit zona Rukban în ultimele săptămâni.

Imad Ghali, activist din tabăra Rukban, a estimat că în această tabără încă se găsesc 30.000 de refugiaţi ce refuză să plece către zone aflate sub controlul forţelor guvernamentale siriene. Ei preferă să ajungă la Idlib, bastion al rebelilor situat în nord-vestul Siriei.

În ultimele luni, forţele regimului Bashar al-Assad, susţinute de Rusia, au recâştigat controlul asupra unor suprafeţe întinse de la rebelii susţinuţi de Occident şi de la militanţii islamişti.

Anterior în această lună, Moscova a cerut închiderea taberei de la Rukban, unde mii de sirieni trăiesc în condiţii precare. Majoritatea dintre ei au părăsit zone din estul Siriei care fuseseră cucerite de gruparea jihadistă Statul Islamic şi au rămas blocaţi la Rukban după ce autorităţile de la Amman au închis frontiera după un atac comis în iunie 2017 la un punct de trecere în care au fost ucişi şase soldaţi iordanieni.

Anul trecut, cel puţin 20 de persoane au murit în tabăra de la Rukban din cauza lipsei asistenţei medicale, potrivit mai multor organizaţii umanitare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img