vineri, 19 aprilie, 2024

Mihaela Bilic: problemele cauzate de consumul excesiv de carne

Distribuie:

Publicat:

In exces, carnea poate duce la consecinte grave asupra sanatatii. Aceasta afecteaza metabolismul, nivelul de calciu din organism, dar si functionarea rinichilor, afecteaza inima si poate creste riscul de cancer. Toate aceste lucruri apar deoarece tot mai multi oameni consuma carne din comert, produsa si procesata in fabrici. Producatorii apeleaza la toate variantele legale si ilegale pentru a creste productia de carne. De la hormoni de crestere, chimicale, la carne umflata cu apa sau tot felul de substante nocive. Iata care sunt cele mai frecvente probleme cauzate de consumul excesiv de carne, dupa cum precizeaza medicul nutritionist Mihaela Bilic in cartea sa "Sanatatea are gust":

1. Are un continut ridicat de grasimi saturate si colesterol

Potrivit specialistului, continutul de colesterol din carne variaza intre 45-80 miligrame la 100 de grame si ajunge pana la 150-350 miligrame la 100 de grame in ficat, care ar trebuie consumat rar de catre persoanele care au hipercolesterolemie, diabet sau boli de inima. Un truc ca sa reduci cantitatea de colesterol: deoarece grasimea nu se infiltreaza in carne este usor de inlaturat inainte de a fi gatita. 

2. Deoarece este consumata in special sub forma de mezeluri, carnea poate sa creasca riscul de obezitate si boli de inima

Mezelurile au un continut caloric ridicat determinat de prezenta grasimii, dar si a amidonului. Daca sunt consumate in cantitati ridicate, mezelurile favorizeaza cresterea in greutate, aparitia bolilor de inima si a diabetului. Potrivit specialistului, consumul de mezeluri trebuie sa fie ocazional, nu mai mult de 50-60 grame o portie si fara sa fie asociat la aceeasi masa cu branzeturi si alte carnuri. 

3. Prezinta risc de contaminare cu paraziti si germeni

Carnea trebuie preparata bine inainte de a fi consumata, deoarece numai astfel bacteriile, parazitii si virusurile sunt distruse in totalitate. 

4. Excesul de carne rosie creste riscul de cancer

Un consum optim inseamna 500 grame pe saptamana, potrivit specialistului. Cercetarile stiintifice arata ca marii consumatori de carne rosie (de 10-15 ori peste cantitatea recomandata) au un risc dublu de aparitie a cancerului la colon. 

5. Constipa si creeaza acid

Daca se face abuz de carne si se omit alimentele din celelalte categorii alimentare (legume, fructe, cereale integrale) poti sa ai probleme cu constipatia. De asemenea, in procesul de digerare a carnii se produce amoniacul, cu efect acidifiant asupra tesuturilor, avertizeaza medicul Mihaela Bilic care sustine ca in cantitati mari acesta nu poate fi eliminat de catre rinichi si afecteaza intregul organism.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img