vineri, 26 aprilie, 2024

Mihai Fifor anunta ca MAI va fi reformat din radacini: ‘Vrem sa punem punct modului de functionare defectuos de pana acum’

Distribuie:

Publicat:

Mihai Fifor, ministru interimar al Internelor, a anunțat, joi seara, într-o conferință de presă comună cu premierul Viorica Dăncilă, că instituția pe care o conduce va suferi o reformă profundă. Fifor a abordat cazul de la Caracal, unde ministerul a comis numeroase gafe prin angajații săi din poliție, dar și sistemul unic 112, care urmează să fie modernizat pentru ca localizarea apelurilor să se facă cu o precizie mai mare și într-un timp cât mai mic.

”Din momentul în care am preluat conducerea Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea doamnei prim-ministru, prioritatea pentru mine a fost reforma din rădăcini a acestui sistem.

Așa cum au putut constata mulți dintre cetățenii noștri există probleme majore de sistem și de mentalitate. Iar erorile din cazul Caracal nu numai că au dat lovituri grele credibilității instituției, dar ne-au arătat că există breșe în acest sistem, că există lucruri care trebuie corectate imediat.

Tocmai de aceea recâștigarea încrederii cetățenilor în poliție, jandarmerie, în toate instituțiile care funcționează în cadrul MAI este esențială.

S-au făcut greșeli, știm, dar vrem să punem punct modului de funcționare defectuos de până acum.

Pe de altă parte, avem şi foarte mulți profesioniști în domeniu, oameni cu o capacitate extraordinară, cu pregătire desăvârșită, oameni pe care ne putem baza în orice moment.

Împreună cu ei vom face reformarea întregului aparat al ministerului.

Tragedia de la Caracal a scos la iveală, spuneam, foarte multe lucruri care ar trebui corectate.

Alexandra, acum două săptămâni, și-a pus încrederea în cei care aveau datoria să o salveze.

Este clar că fost un caz gestionat defectuos, au fost greșeli de sus până jos și o evidentă lipsă de responsabilitate.

A fost acolo multă eroare umană pe care am sancționat-o din primele ore și pe care căutăm s-o împiedicăm a se repeta.

Au fost făcute demiteri ale conducerii și pe lanțul de decizie și pe lanţul de acțiune.

Acum sunt în curs anchete care urmează să stabilească și culpa din punct de vedere legal. Cine a greșit va răspunde conform legii. Vreau să vă spun însă că pedepsirea celor vinovați nu este de ajuns. Trebuie să coroborăm astfel de măsuri punitive cu o reformă drastică în sistem. Pornim de la atitudinea fiecărui polițist, modul cum reacționează și interacționează cu cetățenii, până la reorganizarea instituțiilor, debirocratizarea acestora și modificarea legislației în domeniu.

Au fost detașate în acest scop la Caracal echipe întregi de criminaliști și experți în domeniu, pentru a face cercetări în cazurile Alexandra și Luiza, dar și pentru extinderea cercetărilor pentru toate suspiciunile de fapte.

În ceea ce privește evaluarea activității pentru fiecare județ, pe care am solicitat-o săptămâna trecută șefilor de inspectorate, vreau să vă anunț că toate evaluările de la nivelul inspectoratelor de poliție județene au ajuns la IGPR urmând ca acestea să facă obiectul unei analize profunde la nivel central.

În cadrul reformei care vizează MAI, am solicitat tuturor prefecților să efectueze de urgență o analiză privind vulnerabilitățile ce țin de ordinea publică, de nivelul infracționalității, stadiul și gradul de rezolvare a sesizărilor și a dosarelor penale, precum și principalele riscuri la adresa cetățenilor în fiecare județ.

O atenție sporită o acordăm tinerilor, elevilor și pornim de la o analiză profundă referitoare la siguranța în școli. Până la începerea noului an școlar trebuie să ne asigurăm că în unitățile de învățământ sunt pregătite toate măsurile necesare în acest sens.

Despre activitatea coordonată de domnul Arafat și grupul de lucru pe care acesta îl conduce, lucrurile merg înainte și promovăm pachetul de acte normative necesare pentru eficientizarea zonei de dispecerizare. Au avut loc deja patru ședințe a Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112.

Iar mâine, aşa cum vă anunțăm, la ora 11:30, vă invităm la Dispeceratul Integrat din Bucureşti, pentru a vedea cum funcționează un astfel de dispecerat.

Pe de altă parte, domnul secretar de stat Raed Arafat a anunțat deja ieri câteva măsuri ce urmează a fi luate, inclusiv implementarea sistemul AML în România.

Se fac eforturi foarte mari pentru ca acest serviciu să fie unul la cel mai înalt nivel de profesionalism. Am încredere în profesionalismul și în experiența domnului Arafat, iar noi îl vom sprijini cu tot ceea ce este nevoie.

Avem în dezbatere publică proiectul de lege inițiat de MAI la solicitarea prim-ministrului pentru îmbunătățirea modului în care sunt căutate persoanele dispărute și felul în care se intervine pentru localizarea acestora. Acest proiect de lege a fost, astăzi, în primă lectură, prezentat în şedinţa de guvern.

S-a văzut și în cazul Caracal, cât de mare nevoie avem de personal specializat în cazuri de persoane dispărute. Proiectul prevede inclusiv înființarea de astfel de unități specializate în cadrul Inspectoratului General al Poliției.

Totodată, de săptămâna trecută, Poliția a început identificarea și verificarea celor care fac transport ilegal de persoane în toată țara. Vă pot spune astăzi că avem o primă situație pe acest subiect – în primele 7 zile de acțiune în teren au fost identificați și sancționați 491 de conducători auto care făceau transport ilegal de persoane, iar pentru 421 de autoturisme s-a retras certificatul de înmatriculare.

Vă asigur că astfel de acțiuni vor fi derulate periodic, la nivel național, pentru a combate acest fenomen.

În cadrul reformei MAI, am dispus ca în spațiul public să avem prezente mai multe patrule mixte de Poliție și Jandarmerie. Cetățeanul trebuie să-i vadă pe oamenii în uniformă alături de el.

Am intensificat acțiunile preventive desfășurate de Agenția Națională Antidrog și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.

Lucrăm la operaționalizarea în cadrul Poliției a Registrului național cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, așa numiții agresori sexuali. Există un plan de măsuri de implementare rapidă a acestui instrument de prevenție a recidivelor, cu termene și responsabilități clare.

La solicitarea prim-ministrului, Poliția Română reevaluează și analizează toate cazurilor de dispariție sau răpire aflate în lucru la nivelul Poliției Române.

Ne dorim o îmbunătățire a cooperării dintre cetățeni și poliție, în primul rând pentru prevenirea criminalității, dar și pentru combaterea acestui fenomen.

Vreau să vă asigur că atâta timp cât voi fi în fruntea acestui minister, vom face o evaluare la sânge a celor din cadrul MAI și îi vom sancționa pe cei care nu au înțeles încă faptul că trebuie să își facă datoria.

Vom face tot ceea ce este posibil, aşa cum spunea şi doamna prim-ministru, pentru a reduce criminalitatea în România, pentru a crește siguranța cetățeanului și pentru a îmbunătăți activitatea ministerului.

Îi încurajez pe toți cei care cunosc cazuri în care angajații MAI tratează cu superficialitate cetățenii, să ne sesizeze.

În același timp, vreau să îi felicit pe toți lucrătorii din cadrul ministerului care își fac meseria ca nişte adevărați profesioniști.

Am văzut în cazul de la Măgurele cum în foarte scurt timp autorul a fost localizat, identificat și prins.

De altfel, trebuie să ştiţi că zi de zi în România sunt identificate și prinse zeci și sute de persoane urmărite pentru diferite fapte penale. Numai în ultimele 24 de ore au fost prinși în flagrant de către polițiști 110 autori de infracțiuni și depistați 23 de urmăriți național sau internațional.

Vă stau la dispoziție și vă asigur de faptul că ne continuăm reforma începută în MAI. Obiectivul nostru principal rămâne siguranța cetățeanului.”, a spus Fifor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img