vineri, 29 martie, 2024

Mii de detinuti din Turcia au incetat greva foamei, la apelul liderului kurd Abdulah Ocalan

Distribuie:

Publicat:

Deţinuţi din Turcia au anunţat duminică, prin vocea reprezentantului lor, că au pus capăt grevei foamei ce fusese declanşată de mai multe mii de persoane pentru a protesta împotriva condiţiilor de detenţie ale liderului kurd Abdullah Ocalan, în urma unui apel al acestuia în acest sens, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Punem capăt grevelor noastre ale foamei (…) la apelul lui" Ocalan, a declarat Deniz Kaya într-un comunicat citat de agenţia de presă prokurdă ANF, apropiată Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). 

Avocaţi ai lui Abdullah Ocalan, unul dintre fondatorii PKK, organizaţie clasată drept "teroristă" de Ankara şi de aliaţii săi occidentali, au transmis puţin mai devreme, duminica aceasta, că clientul lor îndeamnă la încetarea mişcării de protest a deţinuţilor, al cărei "obiectiv (…) a fost atins". 

Interdicţia impusă din 2011 lui Ocalan de a se întâlni cu avocaţii săi a fost ridicată săptămâna trecută şi el a putut discuta faţă în faţă luna aceasta cu doi dintre avocaţii săi. 

Potrivit partidului prokurd HDP, circa 3.000 de deţinuţi s-au aflat în greva foamei în Turcia, dintre care majoritatea s-au raliat mişcării de protest în ultimele luni, din solidaritate cu deputata prokurdă Leyla Guven, care refuza să mănânce din noiembrie anul trecut pentru a protesta împotriva izolării impuse lui Ocalan. 

Leyla Guven a anunţat la rândul său, printr-un comunicat dat citirii la Diyarbakir (sud-est) de către deputatul HDP Tayip Temel, că încetează greva foamei. "Însă lupta noastră împotriva izolării şi pentru pace socială continuă în toate domeniile", a subliniat ea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img