vineri, 26 aprilie, 2024

Milioane de oua din 40 de tari, printre care si Romania, au fost afectate de fipronil, un insecticid extrem de toxic

Distribuie:

Publicat:

Milioane de oua din mai multe tari europene, inclusiv Romania, au fost retrase din magazine din cauza contaminarii cu fipronil, uninsecticid toxic a carui utilizare este interzisa in productia de alimente.

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sanatate, a declarat ca 40 de tari, inclusiv 24 de state UE, au fost afectate de scandalul european al oualor contaminate cu fipronil, informeaza Associated Press. Comisarul a declarat ca singurele state UE in care nu s-au descoperit oua contaminate sunt Lituania, Portugalia, Cipru si Croatia, scrie Mediafax.

Pana in acest moment nu au fost inregistrate cazuri de imbolnaviri ca urmare a consumului de oua contaminate. Fipronil este o substanta folosita in mod frecvent in produsele veterinare pentru a combate puricii, capusele sau paduchii, insa este interzisa utilizarea ei in cazul animalelor destinate pentru consum. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta substanta este foarte toxica si ingerarea ei in cantitati mari pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectand ficatul, glandele tiroide si rinichii

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img