vineri, 29 martie, 2024

Mineralul esential pentru dezvoltarea creierului copiilor

Distribuie:

Publicat:

Anemia feripriva este una din cele mai intalnite afectiuni in randul copiilor. Un sfert dintre scolari si 40% dintre prescolari au deficit de fier, un nutrient esential pentru dezvoltarea functiei cognitive a celor mici.

In urma cu cativa ani, se considera ca genele sunt esentiale pentru definirea unui organism tanar. Studiile actuale au relevat insa ca “mostenirea” cu care pornim la drum are in sarcina doar un sfert din ceea ce inseamna sanatatea proprie. Restul tine de alimentatie.

In aceste conditii trebuie sa fim atenti la ceea ce punem copiilor in farfurie. Carentele nutritionale pot afecta dramatic dezvoltarea copiilor mici si a scolarilor, iar una dintre acestea este legata de fier. Este mineralul care participa la formarea globulelor rosii, principalii transportatori de oxigen.

“Carenta de fier este un agresor asupra celui mai important segment din corpul uman care e creierul, care la copil are o rata de multiplicare si dezvoltare care nu va mai fi intalnita niciodata in viata noastra”, sustine prof. dr. Doina Anca Plesca, medic primar pediatru.

La varsta de doi ani, creierul uman este format in proportie de 80%. O carenta de fier spre exemplu, intr-un proces de multiplicare celulara atit de accelerat, afecteaza puternic zona responsabila de gandire, dar si de orientarea in spatiu.
Prof. dr. Doina Anca Plesca, medic primar pediatru: “Coeficientul nostru intelectual, modul in care gandim, ne adaptam la mediu scade in raport cu valoarea pe care o are fierul in orgamism”, precizeaza prof.dr. Plesca.

Alimente pentru creier
Oferindu-le copiilor o alimentatie echilibrata, dar mai ales variata, ii ajuti sa-si dezvolte creierul. “Ne referim la carnea slaba, la peste, mai ales la peste gras, la oua, dar pot fi si surse de origine vegetela, precum nucile si spanacul”, declara Nicoleta Tupita, nutritionist.

Fierul care provine din vegetale se absoarbe mai bine in prezenta vitaminei C, luata sub forma naturala din legume si fructe proaspete.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img