vineri, 19 aprilie, 2024

Ministerul Afacerilor Externe REACTIONEAZA la deciziile SCANDALOASE adoptate de Ucraina

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Afacerilor Externe transmite ca a luat nota cu ingrijorare de forma adoptata la 5 septembrie 2017 de catre Rada Suprema a Ucrainei a noii Legi a Invatamantului, in special a articolului 7 al acesteia, care vizeaza invatamantul in limbile minoritatilor nationale. Legea ar urma sa duca la eliminarea scolilor romanesti din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca, potrivit prevederilor Conventiei – cadru pentru protectia minoritatilor nationale, statele se angajeaza sa recunoasca dreptul oricarei persoane apartinand unei minoritati nationale de a invata limba sa materna.

“Necesitatea conformitatii cu normele internationale in materie a fost semnalata permanent de partea romana in dialogul cu partea ucraineana pe tema promovarii si protejarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatii nationale romane din Ucraina. In acest sens, tema invatamantului in limba materna pentru etnicii romani din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev saptamana viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea romana din Ucraina. Ne exprimam asteptarea ca drepturile persoanelor apartinand minoritatii romane din Ucraina sa fie prezervate si subliniem preocuparea constanta a autoritatilor romane fata de aceasta problematica”, precizeaza MAE intr-un comunicat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img