vineri, 19 aprilie, 2024

Ministerul Afacerilor Externe, tinta unor hackeri din Rusia! Au trimis un val de e-mailuri virusate din partea NATO

Distribuie:

Publicat:

Un grup de hackeri de elita cu legaturi cu guvernul rus s-a dat drept reprezentant NATO pentru a trimite un val de e-mailuri de phishing catre organizatii diplomatice din Europa, inclusiv catre Ministerul Afacerilor Externe din Romania, potrivit unor documente obtinut de cyberscoop.com, informeaza Digi24.

Cyberscoop a obtinut o copie a unui astfel de e-mail pe care expertii l-au atribuit unor grupuri de hackeri APT28. In acest mail este un atasament capcana care exploateaza doua vulnerabilitati ale programului Word dezvaluite recent de Microsoft. Hackerii au reusit sa falsifice o adresa de e-mail a NATO, astfel incat sa para autentic. Mail-ul primit de guvernul roman pare astfel a veni din partea capitanului Alistair Borchet de pe o adresa de e-mail a NATO catre un angajat al MAE.
Unul dintre e-mailurile care ar fi fost trimise catre MAE roman continea un document Word intitulat „Atacul lui Trump asupra Siriei”. Daca ar fi fost deschis de catre un sistem nesecurizat sau vulnerabil in acelasi timp s-ar descarca si un virus care ar permite accesul de la distanta in acel calculator. Virusul nu are nevoie de o conexiune la internet pentru a functiona si este un instrument folosit des de grupul de hackeri APT28.

De asemenea, o analiza a e-mailului trimis de hacker guvernului roman arata ca organizatiile diplomatice catre care au fost trimise aceste e-mailuri foloseau antivirusi care nu ar fi detectat atasamentul primit drept unul periculos.

Un analist de la firma de securitate cibernetica FireEye a confirmat pentru Cyberscoop ca e-mailul este autentic si ca intr-adevar are legatura cu activitatea APT28.

NATO nu a comentat acest atac, dar a precizat ca sistemul folosit de Alianta este in mod constant o tinta a hackerilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img