sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ministerul Sanatatii lanseaza campania “Maini curate in spitale”

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Sanatatii a lansat, vineri, campania “Maini curate in spitale”, care are ca scop informarea si constientizarea personalului medical, a pacientilor si a publicului despre cat de importanta este dezinfectia mainilor in prevenirea infectiilor nosocomiale. scrie agerpres.ro

 Mesajul-cheie al proiectului este “Dezinfecteaza-ti mainile, salvezi o viata!”, in contextul in care studiile arata ca majoritatea infectiilor din spitale sunt cauzate de mainile murdare, a informat ministerul prin intermediul unui comunicat.

Campania de comunicare cuprinde: doua spoturi TV, flyere care vor fi impartite in spitale, precum si lansarea paginii web mainicurateinspitale.ro. Proiectul a fost realizat exclusiv cu sprijinul voluntarilor. Printre cei care au lucrat pro bono au fost actrita Oana Pellea, protagonista spotului principal, precum si artistul vizual Marian Ouatu.

Pagina web mainicurateinspitale.ro cuprinde articole despre tehnica spalarii corecte a mainilor, dar si materiale informative despre infectiile nosocomiale sau rezistenta la antibiotice. Un alt scop al campaniei de informare este acela de a-i determina pe managerii de spitale sa investeasca in achizitionarea de dispensere cu solutie dezinfectanta.

“Pentru medici, dispenserul cu dezinfectant este un instrument rapid si util in practica pastrarii igienei mainilor, cu atat mai mult cu cat ei pot vedea pacientul la nici un minut din momentul dezinfectarii. Din pacate, in unitatile medicale din Romania, consumul de substante dezinfectante este destul de scazut. Dezinfectarea mainilor in mediul spitalicesc nu se face asa cum ar trebui”, a declarat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, conform cursei citate.

Importanta igienizarii mainilor in spitale este subliniata si intr-un raport al Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), publicat in 2013. Acesta arata ca, la nivelul acelui an, in spitalele din Romania prevalenta infectiilor nosocomiale era cea mai mare in sectiile de terapie intensiva.

Potrivit raportului ECDC, Romania avea probleme in privinta a trei indicatori: dezinfectantul mainilor cu solutii pe baza de alcool, camere cu un singur pat (indicator al capacitatii de izolare a pacientilor infectati) si cadre medicale dedicate preventiei si controlului infectiilor. Infectiile nosocomiale nu sunt o problema doar in spitalele romanesti, ci si in cele europene. Raportul ECDC mai arata ca, in fiecare zi, in spitalele europene, 80.000 de pacienti, adica unul din 18, sufera de cel putin o infectie nosocomiala. Studiul a fost efectuat in peste o mie de spitale din 30 de tari europene.

sursa:AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img