vineri, 19 aprilie, 2024

Ministerul Transporturilor s-a constituit parte civila, intr-un important dosar

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Transporturilor s-a constituit parte civila pentru a recupera prejudiciul in valoare de 7,6 milioane euro rezultat din executarea silita pentru neplata facturilor de catre Hotelul Restaurant Astoria.

Printr-un ordin al ministrului Transporturilor din 2004, Hotelul Restaurant Astoria, alaturi de alte active, a fost transferat din patrimoniul CFR SA (SAAF) in patrimoniul SFT CFR SA, scrie news.ro. Dosarul se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, iar suma de 7,6 milioane euro reprezinta 3,2 milioane euro – valoarea de piata a activului Hotel Restaurant Astoria (drept de proprietate asupra cladirii si drept de folosinta asupra terenului aferent in suprafata de 1.218,35 mp) si 4,4 milioane euro – drept de proprietate asupra cladirii si asupra terenului aferent in suprafata de 1.781,80 mp) potrivit concluziilor expertului tehnic judiciar, precizeaza Ministerul Transporturilor. In urma executarii silite, Hotelul Restaurant Astoria, care apartinea Ministerului Transporturilor in calitate de actionar unic al SFT CFR SA, a fost adjudecat de catre Orhideea Gardens SRL. Acest dosar are termen de judecata data de 15 decembrie si a fost deschis ca urmare a sesizarii instantei de judecata cu dosarul prin care s-a dispus trimiterea in judecata a unor persoane din conducerea SFT CFR SA.

”Conducerea Ministerului Transporturilor va actiona in consecinta, in toate cazurile in parte, cu respectarea dispozitiilor legale”, mai informeaza comunicatul. Fostul Hotel Restaurant Astoria din Bucuresti, care a apartinut Societatii Feroviare de Turism SFT CFR SA, a trecut in proprietatea unei societati private, la un pret modic, prin procedura de executare silita initiata ca urmare a neachitarii unor datorii.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA), a anuntat in luna aprilie a acestui an ca procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a mai multor persoane din conducerea SFT CFR – Cosmin Adrian Udor, la data faptei director adjunct al Societatii Feroviare de Turism (SFT) – CFR SA, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, Luminita Laura Gliga, la data faptelor director general al Societatii Feroviare de Turism (SFT) – CFR SA pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul si Bogdan Dumitrache, la data faptei executor judecatoresc, pentru stabilire a unei valori diminuate cu ocazia executarii silite.

Dumitrache Bogdan, in calitate de executor judecatoresc, a decis in 2007 sa realizeze executarea silita, context in care a fost scos la licitatie publica principalul activ al Societatii Feroviare de Turism SFT CFR SA, respectiv Hotel Restaurant Astoria din Bucuresti. In cadrul executarii silite, fara a solicita efectuarea unei expertize, Dumitrache, in calitate de executor judecatoresc, a stabilit ca valoarea imobilului Hotel Restaurant Astoria (constructie si teren) este de 9 milioane lei. Aceasta, in conditiile in care SFT CFR SA era numai proprietara hotelului, iar asupra terenului aferent detinea doar un drept de folosinta, proprietar asupra acestui teren fiind CNCFR SA.

Vanzarea la licitatie a avut loc la data de 10 iunie 2008, iar o societate privata, singura participanta la licitatie, a oferit suma de 9 milioane lei, adica pretul de pornire a licitatiei, acesta fiind si pretul la care a fost adjudecat hotelul Astoria si terenul aferent.

Valoarea stabilita de Bogdan Dumitrache, de 9 milioane lei, a fost diminuata, cu intentie, fata de valoarea comerciala reala a imobilului, respectiv 16.196.400 lei (hotel si terenul aferent), arata DNA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img