marți, 23 aprilie, 2024

Ministrul Apararii a denuntat protocolul dintre Laura Codruta Kovesi si Gabriel Oprea

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, s-a pus in miscare: guvernantul a DENUNTAT protocolul incheiat intre Laura Codruta Kovesi si Gabriel Oprea in anul 2011, pe cand acestia doi erau procuror general, respectiv sef al MApN.

Ministerul a transmis la solicitarea Mediafax ca Mihai Fifor a dispus vineri denuntarea protocolului dintre minister si Parchetul General, Viorica Dancila fiind informata despre existenta acestui acord de colaborare.

„In urma solicitarii primului-ministru Viorica Dancila, formulata in sedinta de guvern din data de 18 aprilie, ministrul apararii nationale, Mihai Fifor, a transmis catre seful Executivului faptul ca, in urma verificarilor efectuate la structurile subordonate, a fost constatata existenta unui Protocol de cooperare intre MApN si Ministerul Public privind acordarea sprijinului reciproc necesar indeplinirii atributiilor si competentelor legale, avand clasificare de „nesecret”. Vineri, 20 aprilie, ministrul apararii nationale, Mihai Fifor, a dispus denuntarea acestui protocol, prin notificarea Parchetului General al Romaniei, si a informat primul- ministru despre acest demers”, sustine MApN in raspunsul amintit.

Este vorba despre un protocol de colaborare intre MApN si Parchetul General, semnat in 2011, facut public duminica seara de Antena 3.

Potrivit sursei citate, documentul ar fi fost semnat pe 4 aprilie 2011 de seful de atunci al Directiei Generale de Informatii a Armatei si de prim procurorul adjunct al PICCJ si aprobat de procurorul general al Romaniei de la acel moment, Laura Codruta Kovesi, si ministrul Apararii, Gabriel Oprea.

Documentul ar fi fost incheiat in scopul „valorificarii eficiente, potrivit competentelor si atributiilor prevazute de lege, a informatiilor care vizeaza securitatea nationala in domeniul militar, precum si prevenirea si combaterea infractunilor savarsite de catre personalul MApN”.

In actul prezentat se precizeaza ca pentru a organiza coordonarea activitatii de punere in aplicare a protocolului se stabilesc urmatoarele parti abilitate: pentru MApN-Directia Generala de Informatii a Armatei, pentru Parchetul General – cabinetul procurorului general al Romaniei.

„Punerea la dispozitie a informatiilor si datelor relevante si utile pentru prevenirea, descoperirea si combaterea infractiunilor, precum si pentru instrumentarea eficienta a dosarului penal, respectiv a informatiilor si datelor relevante si utile pentru cunoasterea si contracararea vulerabilitatilor si a amenintatilor interne si externe la adresa securitatii nationale in domeniul militar”, este unul dintre obiectivele protocolului, potrivit documentului prezentat de Antena 3.

Totodata, sursa citata mentioneaza ca se stabileste existenta unor persoane de legatura care sa actioneze in comun pentru exercitarea competentelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img