vineri, 19 aprilie, 2024

Ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes: ‘Anul acesta vom rezolva problema pretului lemnului de foc’

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat joi, la Bistriţa, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu există o criză a lemnului de foc pentru populaţie, ci o problemă legată de preţul cu care acesta ajunge să fie vândut către beneficiari, pe care speră să o rezolve prin două măsuri luate anul acesta, potrivit agerpres.ro.

"Deşi unii au fost reţinuţi şi au fost sceptici că în România nu va mai fi o criză a lemnului de foc, realitatea a demonstrat că, cel puţin în anul 2018, 2019, a dispărut, nu a mai fost o criză a lemnului de foc, dimpotrivă. (…) Mai avem o problemă de rezolvat, pe care o avem în vedere în acest an. Este problema preţului lemnului de foc şi, din analizele făcute chiar şi astăzi, s-au desprins câteva concluzii, pe care noi o să le avem în vedere în etapa imediat următoare, astfel încât să înlăturăm acest impediment cât mai repede posibil, cu siguranţă cel târziu până în momentul în care oamenii o să achiziţioneze lemn de foc pentru iarna anului 2019-2020", a spus Deneş.

Potrivit ministrului, intermediarii cumpără lemnul de foc din depozitele Romsilva cu 200-300 lei metrul cub şi îl vând către populaţie cu 500-700 lei metrul ster, de aceea una dintre măsuri va viza eliminarea acestor intermediari şi oferirea de lemn de foc cu transport inclus.

"În anul acesta, pe o discuţie pe care am avut-o cu directorul general de la Romsilva şi cu specialiştii din Ministerul Apelor şi Pădurilor, o să creăm posibilitatea ca, atunci când solicită cetăţenii, din depozit sau din rampă, achiziţionarea lemnului de foc, să aibă posibilitatea să îl achiziţioneze cu transportul inclus, la tariful conform legii, bineînţeles, cum se calculează, astfel încât tot acest demers să fie unul transparent, cu chitanţă, cu factură şi cu tot ce trebuie, conform legii", a explicat Deneş.

Cea de-a doua măsură anunţată de ministrul Deneş vizează reducerea TVA la lemnul de foc pentru populaţie, existând deja o iniţiativă în Senat privind reducerea acestei taxe de la 19% la 9%.

Directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, prezent de asemenea la conferinţa de presă, a spus că, în acest moment, în depozite se află în jur de 800.000 de metri cubi de lemn de foc destinat populaţiei.

Ministrul Ioan Deneş a participat, joi, la o întâlnire de lucru a Comisiei pentru ape, păduri şi fond cinegetic a Senatului, organizată la Bistriţa, unde au mai fost invitaţi primari şi reprezentanţi ai direcţiilor silvice şi ai ocoalelor silvice din judeţele Mureş, Maramureş, Suceava şi Bistriţa-Năsăud.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img