joi, 28 martie, 2024

Ministrul Muncii iese la rampa! Reactia lui Marius Budai in legatura cu Legea Pensiilor

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Muncii a reacționat după ce CCR a declarat neconstituţionale două articole din Legea pensiilor. Detaliile pe acest subiect au fost făcute luni de Marius Budăi.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus luni seara, la Palatul Victoria, că va respecta decizia Curţii Constituţionale şi va pune în aplicare în termenul cel mai scurt decizia referitoare la Legea pensiilor, scrie Capital.

„Acum s-a publicat motivarea. Am citit-o şi eu rapid. Noi respectăm deciziile Curţii Constituţionale şi în termenul cel mai scurt vom pune în aplicare. Procedura în care va trece prin Parlament se va stabili în Biroul permanent al Camerei sau în Biroul reunit. Am discutat cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi cu siguranţă vom pune în aplicare această decizie a Curţii Constituţionale care, de fapt, nu spune că toată legea este neconstituţională. Din cele 183 – 184 de articole la 3 alineate s-au solicitat nişte clarificări şi cu siguranţă le vom pune în aplicare”, a comentat ministrul Muncii.

El a răspuns unei întrebări care se referea la care vor fi paşii următori după publicarea motivării deciziei CCR prin care au fost declarate neconstituţionale două articole din Legea pensiilor.

În motivarea Curții Constituţionale se precizează că legiuitorul trebuia să fie mai riguros atunci când a stabilit cine sunt contribuabilii la sistemul public de pensii şi cine plăteşte contribuţia de asigurări sociale.

Una dintre prevederile declarate neconstituţionale din Legea pensiilor, propusă de Parlament, este articolul 25, alineatul 1, care se referă la cine trebuie să plătească contribuţia de asigurări sociale: „Contribuabilii la sistemul public de pensii sunt cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, conform Codului fiscal”.

Judecătorii argumentează că „pot fi contribuabili la sistemul public de pensii atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, având în vedere că, potrivit art.3 lit.c) din lege, contribuabilul se defineşte ca „persoana fizică sau juridică ce plăteşte contribuţii de asigurări sociale sistemului public de pensii, conform prezentei legi’”.

Instanţa constituţională mai atrage atenţia că „numărul destinatarilor legii este foarte mare, privind pe fiecare angajat şi angajatorul acestuia, iar calitatea destinatarilor legii variază, astfel încât şi gradul lor de înţelegere a prevederilor acesteia este diferit”.

A fost declarat neconstituţional în Legea pensiilor şi articolul 63, care prevede că „pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5; b) au realizat, la data solicitării pensiei de invaliditate, stagiul minim de cotizare de 15 ani”.

Referitor la aceste praguri, CCR citează din Decizia 680/2012, respectiv că „pierderea totală sau cel puţin a jumătate din capacitatea de muncă din cauza bolilor obişnuite şi a accidentelor care nu au legătură cu munca este un eveniment aleatoriu ce nu poate fi controlat de persoana în cauză, astfel încât stabilirea unei vârste şi a unui stagiu minim de cotizare de la care poate fi acordată pensia de invaliditate nu se justifică”.

În luna martie, Curtea a declarat ca fiind parţial neconstituţională Legea pensiilor, după ce PNL şi USR au atacat mai multe dispoziţii ale acestui act normativ.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img