vineri, 19 aprilie, 2024

Ministrul Sanatatii, reactie fata de protestul medicilor de familie: “Nu e corect sa folosim pacientii in negocieri”

Distribuie:

Publicat:

Ministrul sanatatii, Florian Bodog, a comentat la Digi24 protestul medicilor de familie, pe care ii acuza ca se folosesc de pacienti pentru a negocia cu ministerul.

El a mai spus ca in Bucuresti 90 la suta dintre medicii de familie au semnat actele aditionale, ceea ce inseamna ca au o relatie contractuala cu Casa Asigurarilor de Sanatate, si de aceea ar trebui sa-si faca datoria fata de pacienti. 

„Acest protest a pornit de la o serie de discutii pe care impreuna cu Casa de Asigurari le-am avut. Am facut o suplimentare a sumei acordate medicilor de familie. Cel putin la nivel de Bucuresti, 90 la suta dintre medicii de familie au semnat actele aditionate, ceea ce inseamna ca au o relatie contractuala si sunt convins ca isi vor face datoria fata de pacienti. Vreau sa subliniez ca nu e corect sa folosim pacientii in negocieri, nu cred ca acesta e sensul, Ministerul Sanatatii a avut o deschidere continua”, a declarat Florian Bodog, la Digi24.

Ministrul sustine ca s-a gasit o rezolvare pentru o parte din revendicarile medicilor de familie, iar in ceea ce priveste debirocratizarea actului medical, o parte dintre ele se vor gasi in noul contract-cadru care urmeaza sa fie semnat cu Casa Nationala de Asigurari.

El a mai anuntat ca ministerul pe care il conduce are pregatita o ordonanta pentru a reglementa problemele din domeniul medical, inclusiv pentru medicii de familie.

Medicii de familie protesteaza miercuri. Pacientii vor putea doar sa ceara o consultatie, dar vor primi doar retete simple, nu si trimiteri la specialist.  Doctorii sunt nemultumiti ca nu au primit mai multi bani pentru cabinete si ca statul nu face nimic pentru a reduce birocratia din sistem.

„Hai sa ne intrebam de ce ani de zile Casele de Asigurari puneau plafoane la medicamente si oamenii nu au avut medicamente? Sa intrebam de ce in prezent, cand trimiti pacientul sa isi faca analize, de cele mai multe ori, nu exista plafon? Cand il trimiti la imagistica, la ecografie sau in alta parte, nu e plafon. Toate aceste probleme exista si Casele de Asigurare nu au facut nimic sa le rezolve”, a punctat la Digi presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, Rodica Tanasescu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img