vineri, 19 aprilie, 2024

Ministrul Sanatatii reorganizeaza garzile medicilor. Medicii vasluieni spera la garzi platite dublu

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, anunta ca incepand cu 1 octombrie, “plata garzilor va fi facuta la un alt nivel.
Spre exemplu, un rezident de anul III dintr-o unitate cu un spor de 50%  care este minim pentru timpul saptamanii va avea acum o plata neta de 257 de lei in timpul saptamanii. De asemenea, o garda pe timpul weekendului atunci cand sporul este de 50% pana 100% , daca luam un spor de 100% vorbim despre 547 lei, daca vorbim despre nivelul minim al sporului, atunci vorbim despre 411 lei.

Daca vorbim de un medic primar, cu o vechime de peste 20 de ani, atunci suma se ridica la 1.200 de lei in mana pentru o garda in weekend, iar pentru una in timpul saptamanii, la un spor de 75%, cu un nivel superior, primeste 800 de lei, bani cash.

Majorarea vine ca o gura de aer pentru medicii vasluieni. Spre exemplu, un numar de 98 de medici de la Spitalul “Elena Beldiman” din Barlad vor si fi ei fericitii drepturilor salariale dublate pentru garzile efectuate, asta numai daca ministrul se va tine de cuvant.

“Sumele acordate pentru orele de garda s-ar putea dubla in cazul garzilor efectuate peste norma obligatorie. O garda simpla ar putea fi platita cu 900 de lei (impozabil) iar o garda de week-end cu 1.600 de lei (impozabil). Este un lucru logic, daca salariile medicilor incepând cu 1 august au fost majorate, in cazul unui medic primar, de la 2.700 la 5.100 de lei”, a declarat reprezentantul Sericiului de Resurse Umane din cadrul unitatii medicale din Barlad.

La cele doua spitale de urgenta din judet, Spitalul “Elena Beldiman” Barlas si Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui (SJU), medicii vor continua sa faca garzi chiar daca reprezentantii unor sindicate ale medicilor si chiar conducerea Colegiului National al Medicilor, amenintau ca exista riscul ca pacientii sa nu mai primeasca ingrijiri de la 1 septembrie.

“Au existat unele presiuni din partea medicilor, insa contractele pentru garzile lunii septembrie au fost semnate, unele cu obiectiuni. Noi credem ca medicii nu au fost informati corect pentru ca, in urma discutiilor pe care le-am purtat cu acestia, inclusiv cu reprezentantii sindicatului, lucrurile s-au lamurit. Au existat nemultumiri legat de legislatie, salarizare, care, insa, nu tin de noi, ci direct de minister”, a delcarat managerul SJU, Ana Rinder.

Si la Barlad este aceeasi situatie, unde conducerea a luat in calcul, la semnarea contractelor pentru garzi si orpinia medicilor si astfel au gasit o modalitate de lucru in continuare.

Judetul Vaslui se confrunta cu un deficit de medici de peste 40% fata de normal, chiar daca s-au organizat nenumarate concursuri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img