marți, 16 aprilie, 2024

Mircea Geoana ii da CREDIT Vioricai Dancila – Romania isi poate asuma cu responsabilitate functia de presedinte al Consiliului European

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, şi-a exprimat convingerea, marţi, că România poate să îşi asume cu responsabilitate şi să îşi exercite funcţia de preşedinte al Consiliului European, adăugând că ţara noastră trebuie să îşi reafirme angajamentul complet pentru o Europă de succes, în contextul provocărilor de la nivel global, scrie Agerpres.

"Nu ştim dacă ordinea lumii din prezent va supravieţui, aşa cum se află acum, în mod federativ. Nu ştim dacă America va supravieţui în acest fel în care este ea, fiind un garant al ordinii de acest tip. Lumea se schimbă şi cred că Europa este mai slabă ca oricând. Nu visez că preşedinţia României la Consiliul UE va fi o soluţie magică, însă eu cred că va trebui să ne reafirmăm angajamentul complet pentru o Europă de succes şi sunt convins că tema conferinţei de anul acesta – coliziune sau cooperare între est şi vest – este mai actuală ca oricând. (…) Sunt convins că România poate să îşi asume cu responsabilitate şi să îşi exercite funcţia de preşedinte al Consiliului European", a declarat Geoană, în debutul Bucharest Forum.

El a subliniat că prin organizarea celei de a şaptea ediţii a forumului Bucureştiul devine, timp de două zile şi jumătate, "capitala gândirii globale". Mircea Geoană a menţionat că evenimentul se bucură de prezenţa de participanţi de pe cinci continente, reprezentând peste 30 de naţionalităţi. Fostul ministru de Externe a precizat că forumul îşi propune să fie o rampă de lansare şi pentru următoarea preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, oferind sprijin Guvernului şi Preşedinţiei în abordarea problemelor cu care se confruntă Europa.

"Ne dorim să vorbim despre lucrurile care se petrec azi în lume. În trecutul meu, pe vremea tinereţii mele, nu mi-am imaginat că lumea va evolua într-o atât de rapidă schimbare şi nu îmi imaginam că vor exista atât de multe conflicte şi lucruri care vor avea nişte rezultate cu totul neaşteptate. Nimeni nu ştie unde va duce competiţia aceasta dintre est şi vest, nu ştim ce se va putea întâmpla la nivelul comunităţiii indo-pacifice, nu ştim ce se va întâmpla cu tendinţele tehnologice care schimbă nu doar modul în care trăim, ci şi societatea în care trăim, schimbă modelele de afaceri şi modelele de competenţe şi modul în care societăţile sunt organizate. Niciodată nu mi-aş fi putut imagina, doar acum câţiva ani, că sistemul liberal-democratic ar fi provocat de cu totul alte modele ale organizaţiilor societale sau de stat", a precizat el. 

Geoană a făcut referire şi la faptul că participanţii la forum urmează să abordeze teme precum Rusia, migraţia sau atacurile cibernetice. 

"Dar ce facem în legătură cu Rusia oare? Rusia va continua să aibă o influenţă malignă în regiune sau preşedintele Trump va găsi o modalitate să îi convingă să îşi dea seama ce se întâmplă şi îi va readuce în G8? Însă va trebui să discutăm acest lucru, oare care este impactul situaţiei din Orientul Mijlociu asupra Europei. (…) Vedem că apar din ce în ce mai multe ameninţări neconvenţionale. De exemplu, Marea Britanie şi Olanda au căzut victime ale acestor atacuri cibernetice. Unde se va termina totul dacă vom continua aşa? Este un moment în care trebuie să stăm, să reflectăm, iar forumul de la Bucureşti este o platformă de reflecţie, unde vorbim deschis", a spus el. 

Bucharest Forum 2018 este organizat de Institutul Aspen România şi biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US, cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Cercului Militar Naţional, Ministerului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat şi Băncii Naţionale a României.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img