joi, 28 martie, 2024

Misiune grea pentru ANGELA MERKEL . Extrema dreapta a devenit a III-a forta politica a tarii!

Distribuie:

Publicat:

Conservatorii germani ai Angelei Merkel au castigat alegerile legislative de duminica, dar sarbatoarea a fost stricata de intrarea istorica a dreptei nationaliste in parlamentul federal si de cautarea unei majoritati care se anunta a fi complicata, scrie AFP, intr-un comentariu pe marginea scrutinului din Germania. CDU-CSU, cu cifre intre 32,7 si 33,3%, conform estimarilor, ar inregistra cel mai slab scor electoral al sau, mai mic decat precedentul minim istoric atins deja de doamna Merkel (33,8%, in 2009).  Cancelarul german a recunoscut ca astepta “un rezultat mai bun”, adaugand ca intrarea nationalistilor in forul legislativ este o “noua provocare”.

Formatiunea sa ii devanseaza totusi clar pe social-democratii lui Martin Schulz (SPD, 20-21%), care de asemenea ar inregistra, la randul lor, cel mai prost scor electoral de dupa 1945, potrivit estimarilor canalelor publice ARD si ZDF citate de agerpres. Asadar, ii va reveni actualului cancelar, pentru a patra oara, sarcina de a cauta parteneri de coalitie pentru formarea viitorului executiv. Dar aceasta cautare a unei noi majoritati a fost complicata duminica seara de SPD, care a decis sa intre in opozitie, dupa patru ani de guvernare cu Angela Merkel.  Martin Schulz si-a exprimat regretul pentru o “zi dificila si amara pentru social-democratie”, dar a promis ca se va lupta in Bundestag pentru “valorile sale si principiile tolerantei, respectului”.

Vezi si: Lovitura PUTERNICA incasata de Soros! Plan UNIC in Europa, pus la cale de Viktor Orban

Repartizarea celor 600-700 de fotolii de parlamentar trebuie inca sa se limpezeasca, urmare a complexitatii sistemului de vot german, dar refuzul social-democratilor complica misiunea doamnei Merkel, care va trebui prin urmare sa convinga a priori atat liberalii din FDP, cat si Verzii, doua partide pe pozitii adesea opuse.

Victoria conservatorilor este umbrita de asemenea de rezultatul formatiunii Alternativa pentru Germania (AfD), partid anti-imigratie, care ar ocupa pozitia a treia, fapt ce provoaca un soc pentru tara.  AfD isi face asadar o intrare in forta in parlament, o premiera dupa 1945 pentru un partid care are discursuri anti-imigratie, anti-islam, anti-euro si revizioniste.

“(…) Ne vom recupera tara”, a jubilat Alexander Gauland, aflat in fruntea listei AfD.

Formatiunea sa a esuat la precedentele alegeri in incercarea de ajunge in Bundestag, dar acum devanseaza stanga radicala Die Linke, liberalii din FDP si Verzii, partide clasate toate in jurul a 9-10%.  Raspunzand Angelei Merkel care facea campanie pentru continuitate in prosperitate, AfD a atacat-o pe aceasta, avandu-i ca modele pe Donald Trump si partizanii Brexitului.

Vezi si: Scrisori de amenintare cu o pudra alba suspectata de a fi antrax trimise catre cinci politicieni, printre care si Angela Merkel. Politia a intrat in alerta

Tema predilecta a acestei drepte dure: acuzarea de “tradare” adusa sefei guvernului de la Berlin pentru ca a deschis portile tarii in 2015 pentru sute de mii de solicitanti de azil majoritar musulmani.  Cancelarul german va trebui sa explice in interiorul formatiunii sale avansul AfD, aliatii sai bavarezi de la CSU si partea cea mai conservatoare din CDU cerandu-i in mai multe randuri sa-i asculte si pe alegatorii sai cei mai de dreapta.

AfD inregistreaza acest succes in ciuda unei radicalizari a discursului sau si a unui apel la mandrie pentru actele soldatilor germani in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, fapt nemaivazut intr-o tara a carei identitate de dupa razboi s-a bazat pe lupta contra extremelor si regretul pentru crimele celui de-al Treilea Reich.  In plus, acest progres al nationalistilor si scorul Die Linke semnifica, noteaza AFP, ca aproape un sfert dintre alegatori au ales extremele. Acest fenomen, binecunoscut in Europa, ocolise pana azi Germania.  Marele perdant al serii este fara indoiala fostul presedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, care si-a condus tabara social-democrata spre o a patra infrangere consecutiva in fata imbatabilei Merkel, apreciaza in final AFP.

Vezi si: Angela Merkel, AVERTISMENT DUR catre toate tarile din Uniunea Europeana: “Daca nu exista solidaritate cu privire la migratie…”

CDU-CSU este de asemenea departe de obiectivul sau de 40%. Acest rezultat asociat cu succesul AfD ar putea complica misiunea si calculele Angelei Merkel de a forma o majoritate.  Odata cu refuzul SPD, ramane o singura posibilitate: o alianta cu FDP si Verzii. Dar divergentele intre ecologisti si liberali asupra viitorului diesel-ului sau imigratiei se anunta foarte complicate de gestionat, mai considera AFP.  Tratativele ar putea dura luni, iar ele vor incepe doar dupa ce Angela Merkel va fi oficial desemnata cancelar pentru a patra oara de o noua coalitie. Niciodata in Germania contemporana, invingatorul unor alegeri nu a fost in situatia de a nu avea majoritate pentru a guverna.  Culorile viitoarei coalitii vor avea o importanta capitala pentru o serie de subiecte arzatoare, precum reformele din zona euro, viitorul relatiei transatlantice sau chiar problema sanctiunilor impuse Rusiei

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img