sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Misiunea NASA care va dezvalui cele mai ascunse secrete ale planetei Marte

Distribuie:

Publicat:

NASA a inceput pregatirile finale pentru cel mai ambitios rover care ar trebui sa aterizeze pe Marte si sa dezvaluie, cu adevarat, ce se afla sub suprafata planetei.

Roverul InSight a fost lansat pe data de 5 mai, iar NASA spera sa atinga suprafata martiana luna aceasta, mai exact pe 26 noiembrie. Daca reuseste sa aterizeze pe planeta Rosie, va perfora suprafata acesteia intr-un studiu inedit care ar putea dezvalui modul in care planeta s-a format.

Astfel, InSight va studia interiorul profund al planetei, analizand cateva caracteristici vitale ale acesteia, cum ar fi temperatura, iar NASA spune ca roverul va efectua una dintre cele mai amanuntite examinari de pana acum.

Echipa spera ca prin studierea interiorului profund al planetei, sa putem invata cum s-au format alte lumi stancoase, inclusiv Pamantul si Luna. Roverul va reusi sa perforeze solul cu ajutorul unei sonde cilindrice care este proiectata sa ajunga la o adancime de aproximativ cinci metri.

Pe langa aceasta, un seismometru pentru masurarea cutremurelor va fi amplasat pe suprafata planetei pentru o mai buna monitorizare a vibratiilor. Cu toate acestea, semnele formarii planetei nu pot fi gasite decat prin studierea caracteristicilor vitale de sub suprafata acesteia.

In orice caz, inainte ca InSight sa-si poata incepe misiunea pe Marte, va trebui sa supravietuiasca unei aterizari si reintrari prin atmosfera planetei. Dupa ce a parcurs peste 480 de milioane de km in spatiu si a ajuns la atmosfera martiana, roverul are doar sapte minute pentru a ateriza in siguranta pe suprafata. Potrivit NASA, aceasta este cea mai periculoasa etapa a misiunii.

„Este nevoie de mii de pasi pentru a trece de la atmosfera la suprafata si fiecare trebuie sa functioneze perfect”, a declarat Rob Manning, inginerul sef al Laboratorului de propulsie NASA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img