vineri, 29 martie, 2024

Mister total in cazul accidentului aviatic de la Iasi! Se evita raspunsurile concrete si se cauta piste false. Cine raspunde pentru moartea pilotului? FOTO, VIDEO

Distribuie:

Publicat:

• Accident aviatic invaluit in mister • Dupa zeci de ore de ancheta inca nu a reusit nimeni sa afle ce s-a intamplat la Tatarusi • Cert este ca o persoana a murit, iar alta este pe patul de spital, dar nimeni nu are raspunsuri • Totul este cusut cu ata alba, avand in vedere ca nimeni nu a putut da un raspuns concret, nici macar primarul comunei Tatarusi, cel care a organizat o petrecere campeneasca chiar in ziua tragediei • Mai mult decat atat, primarul spune ca nu exista nicio legatura directa intre Primarie si cei care au survolat zona • Oamenii legii au deschis un dosar penal si urmeaza sa clarifice intreaga situatie 

Un avion s-a prabusit la Iasi, dar nimeni nu stie motivul. Pilotul Traian Ungureanu a murit, iar pasagerul Mihai Nechifor a ajuns la spital. Cum s-a petrecut totul, doar Dumnezeu stie. Din cate se pare, pilotul avea multa experienta in domeniu si cunostea foarte bine aparatul. 
Se discuta despre o eroare tehnica, despre o greseala si despre probleme medicale, insa nimic nu este concret. 

Sambata la ora 17:18 un apel la numarul unic de urgente anunta ca un avion s-a prabusit in satul Valcica din comuna Tatarusi. Imediat la fata locului au intervenit mai multe echipaje medicale si elicopterul SMURD. Salvatorii au gasit doua victime, pe pilot si pe pasager. 

Pilotul, un barbat in varsta de 63 de ani, a fost ranit grav, fiind aruncat din aeronava la momentul impactului. Medicii l-au gasit inconstient si au inceput manevrele de resuscitare, insa leziunile barbatului erau incompatibile cu viata si s-a declarat decesul. 

Pasagerul a avut mai mult noroc. Desi a fost ranit grav, avand mai multe fracturi si plagi deschise a scapat cu viata si a ajuns pe mana medicilor de la Spitalul “Sfantul Spiridon” din Iasi. La fata locului au intervenit si politistii impreuna cu criminalistii care au demarat o ancheta.

Cum s-a petrecut totul?

In acest moment nimeni nu poate spune ce s-a intamplat in comuna Tatarusi. Cert este ca in aceasta perioada in comuna se desfasoara o sarbatoare campeneasca organizata de catre Primarie. Din cate se pare, mai multe avioane usoare au survolat comuna pentru spectacol, iar cativa “norocosi” s-au putut plimba cu aeronavele. Cum au ajuns aceste avioane deasupra comunei Tatarusi este deocamdata un mister. Tragedia a fost anuntata de un tractorist, care a vazut totul. Omul a povestit cum avionul a intrat in picaj si s-a prabusit. 

“Eu eram pe camp, am vazut avionul cum zboara. La un moment dat, am vazut ca intoarce si se lasa in jos. Imediat s-a auzit o bubuitura. Am sunat la 112 si am povestit totul. Eu nu stiu ce s-a intamplat, nu cred ca mergea motorul, parca nu facea zgomot”, a declarat Emil Pascal, martor. Barbatul este cel care a anuntat autoritatile, insa au mai fost martori care au povestit ce s-a intamplat. 

“Motorul mergea, eu am vazut cand a cazut. M-am dus si eu sa vad ce s-a intamplat. Un barbat era intins pe jos, iar altul era scos. Ajunsese cei de la ambulanta. Eu eram la cateva sute de metri cand a cazut”, a declarat Vasile Castan.

Ancheta este in desfasurare

Ieri reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au mers la locul tragediei si au aflat informatii noi. Inca de la primele ore ale diminetii reprezentanti ai Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) au ajuns langa epava si au inceput investigatiile. 

CIAS a desemnat o comisie de investigatie pentru evaluarea epavei si studierea locului producerii evenimentului, prelevarea probelor, efectuarea primelor masuratori, luarea declaratiilor martorilor, studierea documentatiei aferente aeronavei, echipajului si zborului respectiv, luarea in custodie a aeronavei si transportul catre locul de depozitare si analiza din punct de vedere tehnic”, au transmis reprezentantii Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS). 

Astfel, angajatii au luat ieri mai multe probe, au facut fotografii si au incercat sa afle raspunsuri. Ancheta este in desfasurare si cel mai probabil vor trece saptamani intregi pana la aflarea adevarului.

Cum au ajuns pilotii la Tatarusi?

Reporterii au incercat sa gaseasca o explicatie de la primarul comunei Tatarusi,Costel Iosub. Acesta nu a putut sa explice cele intamplate si nici nu s-a facut inteles cand a venit vorba despre implicarea Primariei in spectacolul aerian. 

“A avut loc un eveniment nefericit si imi pare rau pentru asta. Intre Primaria Tatarusi si piloti nu a fost incheiat niciun contract. Noi am fost intrebati de catre domnul Rebegea daca suntem de acord sa vina cativa piloti si asta a fost tot. Mai multe detalii nu pot sa va dau pentru ca nu stiu. Am zburat si eu cu unul dintre avioane, intr-adevar, dar am ajuns cu bine pe pamant”, a declarat Costel Iosub, primarul comunei Tatarusi. 

Din spusele primarului, sase aeronave au survolat comuna. Cum au ajuns acestea la Tatarusi nu se stie sau poate ca se ascunde. Mai mult decat atat, atat primarul comunei, cat si mai multe oficialitati s-au urcat in aceste aeronave. Aveau pilotii drepul sa ia pasageri? S-au perceput taxe pentru zbor? Au existat sponsorizari? Aveau voie sa zboare toti in locul cu pricina? La aceste intrebari nu s-au gasit inca raspunsuri. 

S-a deschis dosar penal

In urma tragicului accident s-a deschis un dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa, de vatamare corporala din culpa si pentru nerespectarea OG 28/1997 privind Codul Aerian al Romaniei. Autoritatile locale cauta sau ar trebui sa caute raspunsuri. 

“In acest moment se afla in desfasurare o ancheta a procurorilor de pe langa Curtea de Apel Iasi, iar pana la finalizarea acestora nu putem emite alte supozitii. Pilotul avea experienta, avea foarte multe ore de zbor la activ si este o nenorocire ce s-a intamplat”, a declarat Marian Serbescu, prefectul judetului Iasi. 

Ciudat este insa modul in care s-a desfasurat acest eveniment “renegat” de Primaria Tatarusi. Cum au ajuns, cum nu au ajuns pilotii in aceasta comuna urmeaza sa se stabileasca, insa exista cateva aspecte care merita mentionate. O tragedie s-a produs deja, dar oare in acea sambata cate tragedii ar fi putut avea loc fara ca nimeni sa isi asume? Cei care fac ancheta ar trebui sa ia in calcul toate variantele. Ieri, la locul tragedie a venit un fost coleg de-al pilotului Ungureanu. 

“Am lucrat o vreme cu el. Era profesionist, chiar nu pot sa imi explic ce s-a intamplat. Desigur, pot aparea multe pe timpul unui zbor. Pot fi defectiuni tehnice, pot fi curenti, acum urmeaza sa se stabileasca. Acest avion ar putea plana, sunt destul de sigure, dar nu stiu ce sa spun”, a declarat Mihai Toderica, pilot. 

Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI va vor tine la curent cu intreaga ancheta. Adevarul trebuie sa iasa la lumina si odata cu el eventualele minciuni ascunse. 
Dumnezeu sa il ierte pe pilotul Traian Ungureanu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img