marți, 19 martie, 2024

Misterul USS Grayback a fost deslusit

Distribuie:

Publicat:

Misterul UŞŞ Grayback a fost desluşit. Submarinul american UŞŞ Grayback, din Al-Doilea Război Mondial, dispărut acum aproximativ 80 de ani, a fost găsit.

Cercetătorul Tim Taylor şi echipa sa au anunţat că submarinul care a dispărut acum 75 de ani a fost găsit în 5 iunie pe fundul Mării Chinei de Est.

Submarinul a dispărut cu 80 de oameni la bord în februarie 1944.  Aceasta a fost atacat de o aeronavă japoneză.

Cercetătorul Yutaka Iwasaki a descoperit că Marina Militară ar fi tradus greşit documentele de război. În acestea era descris locul unde Grayback s-ar fi scufundat.

În tot acest timp, documentele istorice ar fi inclus o longitudine greşită pentru locul unde se afla submarinul.

Misterul UŞŞ Grayback a fost desluşit

Echipa a reuşit să găsească submarinul Grayback la o distanţă de aproape 160 de kilometri faţă de locul unde s-a crezut iniţial că s-a scufundat.

Descoperirea a fost confirmată oficial de Robert S. Neyland, directorul Diviziei pentru Arheologia Subacvatică şi Istoria Navală din cadrul Marinei Militare americane.

Familiile celor 80 de membri ai echipajului care se aflau la bordul submarinului au fost informate despre descoperire.

În 28 ianuarie 1944, submarinul Grayback a plecat din Pearl Harbor către Marea Chinei de Est în cea de-a zecea misiune.

O lună mai târziu, echipajul submarinului a raportat că a scufundat două nave cargo japoneze în 19 februarie. Atacul a lăsat, însă, Grayback doar cu două torpile, astfel că a primit comanda să revină la bază.

Deşi era aşteptat să ajungă în atolul Midway în 7 martie, au trecut mai mult de trei săptămâni fără ca echipajul să dea un semn.

În acest context, în 30 martie 1944, Grayback, unul dintre cele mai performante submarine din cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost declarat oficial dispărut.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img