joi, 18 aprilie, 2024

MIT sau REALITATE. Cat de sanatoasa este mierea

Distribuie:

Publicat:

Se spune ca mierea este mult mai sanatoasa decat zaharul, dar, in realitate, beneficiile sunt foarte reduse. Un consum mare de miere este la fel de daunator pentru organism ca si un consum ridicat de zahar, spun specialistii.

Iata si motivele pentru care mierea nu este indicata.

Mierea este tot zahar, in mare masura
Zaharul obisnuit (sucroza sau zaharoza) este procesat in organismul uman cu ajutorul insulinei, produsa de pancreas. Mierea contine, pe langa zaharoza, 55% fructoza (asa-zis „zahar de fructe”) care este procesat in ficat. In ciuda unor diferente de structura chimica, organismul nostru reactioneaza insa la miere cam la fel ca si la zahar – cu o crestere a glicemiei, ceea ce stimuleaza pancreasul sa produca mai multa insulina, iar acest proces duce la stocarea de grasime si la cresterea in greutate. Consumata in exces, fructoza contribuie la aparitia obezitatii, a problemelor cardiace si a afectiunilor hepatice, intocmai ca si produsele ce contin zahar obisnuit, scrie www.descopera.ro.

Dupa cum explica terapeutul specialist in nutritie Ian Marber, chiar daca mierea are un indice glicemic putin mai mic decat zaharul, a turna cantitati mari de miere peste cerealele de la micul dejun nu face mult mai bine corpului decat daca am presara zahar peste acele cereale.

„E vorba de limbaj”, explica specialistul; limbajul e cel care creeaza reprezentari si convingeri eronate. „Cand te gandesti la miere, te gandesti la natura, la albine […]. Cand te gandesti la zahar, te gandesti la fabrici, la prelucrare industriala […].” Dar mierea e departe de a fi produsa intr-un mod atat de „bucolic” cum se crede si atat mierea, cat si zaharul alb sunt tot forme de zahar. „Mierea nu este inofensiva, are asupra organismului un efect la fel de puternic ca si zaharul rafinat.”

Mierea este foarte bogata in calorii

Mierea contine mai multe calorii decat zaharul; o lingurita de miere aproximativ 22 de calorii, iar o lingurita de zahar are aproximativ 16 calorii. Multe persoane care au inlocuit zaharul din alimentatie cu miere toarna miere din belsug in iaurt sau ceaiuri de plante, inchipuindu-si ca mierea este mai buna decat alte forme de zahar, dar nu e cazul, explica Ian Marber.

Mierea nu e asa de bogata in vitamine si minerale cum se crede
Desi mierea nerafinata contine urme de vitamine si minerale – niacina, riboflavina, tiamina si vitamina B6 – acestea reprezinta doar 2% din continut. Iar rafinarea mierii –prelucrarea ei prin incalzire si filtrare, pentru indepartarea polenului si a bacteriilor – indeparteaza vitaminele si mineralele.

Mierea dauneaza si pielii

Dr Mica Engel, medic in cadrul Waterhouse Young Clinic, din Londra, avertizeaza ca glucoza, fructoza si alte zaharuri din miere contribuie la deteriorarea colagenului din piele, intocmai ca si zaharul, iar beneficiile aduse de putinele vitamine pe care le contin unele sorturi de miere nu ajuta la reparare fibrelor de colagen deteriorate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img