News Flash:

Mituri despre cancer

31 Martie 2014
875 Vizualizari | 0 Comentarii
Dietele acide cauzeaza cancer

Unele povesti despre cancer sunt enervant de persistente, in ciuda nerespectarii informatilor biologice de baza. Una dintre aceste idei de necombatut este ca dietele acide pot face sangele „prea acid “, fapt care va creste riscul de cancer, scrie Adevarul.ro. Raspunsul propus de promotorii acestei idei este ca trebuie crescut aportul de alimente „alcaline “pentru a combate efectele aciditatii sangelui, cum ar fi legumele verzi si fructele (categorie in care sunt incluse, paradoxal, si lamaile).

Exista ceva numit „acidoza “, dar este o boala care te pocneste atunci cand rinichii si plamanii nu mai pot regla nivelul pH-ului (o unitate de masura a aciditatii). Acesta este, de regula, rezultatul unei boli foarte grave sau a otravirii. Boala este mortala si necesita interventie medicala imediata, dar nu izbucneste din cauza dietelor acide.

Cancerul are pofta de dulciuri

O alta idee des intalnita este ca zaharurile, aparent, hranesc celulele cancerigene, sugerandu-se, astfel, ca trebuie excluse complet din dieta pacientului.

Acest lucru este o simplificare grosolana a unui domeniu complex care abia incepe sa fie inteles de oamenii de stiinta. „Zaharurile “sunt un termen general care se refera la o gama larga de molecule care includ zaharurile simple care se regasesc in plante, glucoza si fructoza. Praful alb din cafeaua de dimineata se numeste sucroza si este realizat din glucoza si fructoza procesate. Toate zaharurile sunt carbohidrati, adica molecule formate din carbon, hidrogen si oxigen.

Carbohidratii, fie luati din prajituri sau morcovi, sunt procesati in sistemul nostru digestiv pentru a elibera glucoza si fructoza. Acestea se absorb in fluxul sanguin si ne ofera energia necesara traiului. Toate celulele noastre, cancerigene sau nu, folosesc glucoza pentru energie. Deoarece celulele cancerigene au o rata de crestere mai rapida comparativ cu celelalte celule, au nevoie mai multa de acest „combustibil “. Cercetatorii se chinuie din greu sa inteleaga diferentele in consumul de energie al celulelor cancerigene comparativ cu cele sanatoase.

Insa, toate astea nu inseamna ca zaharul din prajituri, bomboane sau torturi hranesc celulele cancerigene, spre deosebire de alti carbohidrati. Organismul nostru nu sta sa aleaga care anume celule primesc un anumit combustibil. El transforma aproape toti carbohidratii in glucoza, fructoza si alte zaharuri simple, si le trimit catre oricare tesuturi au nevoie de energie.

Limitarea aportului de zaharuri este o alegere inteligenta in ceea ce priveste o dieta sanatoasa, dar este o idee foarte indepartata de cea care spune ca zaharul hraneste celulele cancerigene.

Superalimentele previn cancerul

Afinele, sfecla, broccoli, usturoiul, ceaiul verde... si lista continua la nesfarsit. In ciuda miilor de site-uri care sustin efectele benefice ale unor super alimente, nu exista super alimente. Este doar un termen de marketing folosit pentru a vinde produse „minune “fara a avea o sustinere stiintifica in spate.

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa te gandesti la ce mananci. Anumite alimente sunt, in mod clar, mai sanatoase ca altele. Afinele sau ceasca de ceai verde pot face parte dintr-o dieta sanatoasa, echilibrata. O idee minunata este si sa mananci legume si fructe proaspete.

Organismul nostru este foarte complex, dar si cancerul este la fel de complex. Asadar este o simplificare grosolana faptul ca un anume aliment poate avea o influenta majora asupra cancerului. Stiinta este de acord intr-o privinta cu super alimentele: cel mai bun mod de a reduce riscul de cancer este sa adopti o serie de obiceiuri sanatoase, cum ar fi sa renunti la fumat, sa fii activ, sa mentii o greutate sanatoasa si sa reduci consumul de alcool.

cauzeaza cancer previn cancerul fructe proaspete
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0954 (s) | 25 queries | Mysql time :0.014090 (s)