joi, 28 martie, 2024

Mituri despre consumul de oua

Distribuie:

Publicat:

Alegerea oualor nu e atat de simpla pe cat pare. Da, un ou cantareste 50 de grame, deci cat de multe decizii ai putea lua pentru ceva atat de mic? Sa vedem: alb sau maroniu? Mic sau mare? Organic sau nu? La care se mai adauga si marca oului… Nu e intotdeauna usor sa separi faptele de fictiune. Iata cateva perceptii gresite despre oua:

"Ouale brune sunt mai bune decat cele albe." Singura diferenta dintre un ou brun si unul alb se rezuma la culoare, care depinde de gaina care il face. In general, gaina cu penele si lobul urechii albe va avea oua albe, in timp ce gaina cu pene mai inchise la culoare si lobul urechii rosu va depune oua brune. Diferenta de culoare insa nu face ca unul sa fie mai natural sau mai organic decat celalat. Nu exista intre ele diferente la nivel nutritional, de gust sau ca mod de gatire.

"Ouale ecologice provin de la gaini care au stat mult timp afara." Se poate sa fie adevarat, se poate sa fie fals. E foarte posibil ca gaina ale carei oua sunt etichetate ca fiind ecologice sa fi stat in hale. Nimeni un poate stii cu certitudine. La noi exista doar demersul de a se face astfel de etichetari, intre ouale ecologice – care provin de la gaini crescute in aer liber – si ouale gainilor din hale. Etichetarea ar trebui sa includa si distinctia intre ouale fara hormoni sau fara antibiotice.

"Ouale organice sunt mai sanatoase." Da, pot fi, dar depinde de dieta la care este supusa gaina. Ouale organice provin de la gaini care sunt hranite 100% cu mancare organica. Ceea ce conteaza insa, din perspectiva nutritionala, este daca gaina a fost cresuta la ferma sau in hala. S-a dovedit ca gainile care mananca mai multa iarba si insecte au un nivel mai ridicat de acid gras Omega 3 si de vitaminele A, E si D.

"Inlocuitorii de oua sunt tot oua (albus fara coaja)" Exista diverse modalitati prin care oul poate fi inlocuit. Spre exemplu, printr-un preparat facut din lapte praf, albus si colorant alimentar galben. Dar asta inseamna de cele mai multe ori aditivi si costuri suplimentare. Bineinteles, inlocuitorii de oua sunt o solutie pentru persoanele care, din diverse motive de sanatate, nu pot manca galbenusul. Important e sa alegi o varianta cat mai sanatoasa de inlocuitori.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img