joi, 28 martie, 2024

Mobilizare la Barcelona impotriva independentei Cataloniei

Distribuie:

Publicat:

Militanţii împotriva independenţei Cataloniei au manifestat duminică la Barcelona, cerând încetarea violenţelor care au avut loc toată săptămâna în capitala Generalităţii Catalonia, informează Reuters.

În faţa a sute de susţinători, Albert Rivera, liderul partidului Ciudadanos şi susţinător al menţinerii Cataloniei în componenţa Spaniei, a acuzat de asemenea guvernul central al socialistului Pedro Sanchez că nu a depus suficiente eforturi pentru a pune capăt tulburărilor.

"Oamenii nu-şi mai pot duce copiii la şcoală, nu-şi mai pot deschide magazinele", a spus el. "Avem nevoie de un guvern spaniol care să îi protejeze pe cei vulnerabili', a adăugat liderul Ciudadanos.

Condamnarea luni de către Tribunalul Suprem spaniol a nouă lideri separatişti catalani la pedepse grele cu închisoarea, între nouă şi 13 ani, a provocat un val de indignare în Catalonia, unde au avut loc ample manifestaţii de protest marcate de confruntări violente cu forţele de ordine, care s-au soldat cu sute de răniţi.

Un poliţist şi un manifestant se află în continuare în stare critică, a anunţat duminică edilul general al Barcelonei, Ada Colau, care se opune mişcării de secesiune. Ea a spus că mai multe persoane şi-au pierdut un ochi după ce au fost lovite de gloanţele de cauciuc trase de poliţie.

"Violenţele scad în intensitate, dar continuăm să lucrăm pentru ca acestea să nu existe", a declarat la rândul său ministrul de interne în exerciţiu, Fernando Grande-Marlaska, în cadrul informării sale zilnice despre tulburările în masă. Ministrul a spus că 288 de poliţişti au fost răniţi şi că poliţia a arestat 194 de persoane de la începutul protestulu

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img