vineri, 29 martie, 2024

Moment penibil cu Ceausescu in prim-plan, la o mare inaugurare: „Cand a apasat dictatorul pe buton…“

Distribuie:

Publicat:

Inginerul Dan Camara este cel mai vechi angajat al Petromidiei, martor al tuturor evenimentelor importante petrecute in combinat. Avea 26 de ani cand a pus pentru prima data piciorul la Midia (1976), pe locul unde avea sa se construiasca rafinaria.

Acesta a povestit pentru Adevarul ce s-a intamplat cand Nicolae Ceausescu a participat la o prima ceremonie de inaugurare a lucrarilor. Potrivit inginerului, 30 de angajati s-au dus pe terenul de la malul marii si au aranjat un birou si o planseta pentru aceasta vizita.

Primul director al Petromidiei ii arata presedintelui, cu batul, pe planseta ce se va construi acolo. Apoi, pe acel birou era un buton pe care trebuia sa apese Ceausescu pentru a bate primul pilot al rafinariei.

„Pilonutul din beton urma sa fie infipt cu un mecanism hidraulic care actiona automat odata pornit, atasat unei macarale. Cand a apasat Ceausescu pe buton, nu s-a intamplat nimic, deoarece pompa alimentata cu apa din mare nu era amorsata. Directorul de la firma de constructii a avut prezenta de spirit si i-a facut semn angajatului din macara, iar omul a inceput sa bata manual, folosind manetele“, a povestit Dan Camara incidentul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img